Николай Иванов и Иван Генов зададоха важен въпрос на министър Петков

Николай Иванов и Иван Генов зададоха важен въпрос на министър Петков Какви мерки за насърчаване на заетост на социално слаби и продължително безработни граждани в област Враца предвижда Министерството на труда и социалната политика до края на 2017 г.? Този въпрос поставиха депутатите от „БСП за България“ от Врачански избирателен район Николай Иванов и Иван Генов на министър Бисер Петков по време на Парламентарния контрол, който се проведе на 23 юни.
Повод за въпроса на народните представители е разочарованието на кметове на населени места от община Роман, които се оплакаха, че липсват програми, с които да се осигури заетост на работници за благоустройствени дейности. В приемния ден, който депутатите имаха на 13 юни, кметове обясниха, че са принудени сами да поддържат зелените площи и обществени пространства. Също така заради липсата на такива програми безработните и социално слабите в тези населени места нямат шанс да започнат работа.
По стартиралата от месец май Регионална програма е невъзможно да се осигури работа на безработни лица, заради липсата на достатъчно средства по нея. Предвиденият бюджет от 285 хиляди лева за област Враца за настоящата година е крайно недостатъчен, подчерта Иванов. Една от най-важните мерки за спасяване на Северозапада е инвестицията в хората и осигуряването на заетост, особено на обезкуражените продължително безработни и такива с ниска и нетърсена на пазара на труда квалификация. Липсата на адекватен бюджет за региони като област Враца, за тази година, лишава от ефективност един, иначе, добър инструмент за подкрепа на безработните в региони, като врачанския, изтъкна още Николай Иванов.
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков съобщи, че през месец юли 2017 г. ще се направи преразпределение на неусвоените средства по програми и мерки за заетост общо за страната. Министърът увери, че от неусвоените средства област Враца ще получи допълнителни пари за активна политика на пазара на труда, за включване на безработни лица в заетост. Безработните от областта ще се включват и по схемите и проектите, финансирани по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.
Министър Петков каза, че съгласно утвърдения план за действие на Агенцията по заетостта за 2017 г., за безработните от област Враца са определени средства в размер на 3 100 000 лв. Средствата са за осигуряване на обучение на 221 лица и заетост на 1022 безработни лица, от които 492 в нова заетост. Програмите и мерките са насочени към безработни от целевите групи, включително към продължително безработни и социално слаби лица. Към края на май 2017 г. по програми и мерки в областта са наети общо 957 безработни. За справяне със специфичните за регионите проблеми и за изпълнение на различни дейности с местно значение се изпълняват регионални програми за заетост.
В правото си на реплика Николай Иванов обърна внимание, че по отношение на условията за наемане на лица по тези мерки на заетост и забраната в регионалните програми да се включват дейности, които се извършват и от лицата на социално подпомагане, сериозно се стесняват възможностите при предложенията на местните общности и власти. Затова той предложи при следващата процедура по изготвяне на регионалните програми тази забрана да отпадне, защото въпреки заделените над 3 милиона лева за безработни лица в област Враца ефектът за хората без работа е нулев.
Народните представители от " БСП за България" ще настояват за значително по-голям бюджет за област Враца през 2018 година и за наистина работещи мерки за заетост.
 
 
24.06.2017, 14:28 часа
1708 3
Коментари

поля

26.06.2017, 10:14 часа
Да попитам Ники крадеца защо в офиса си в Криводол канят на среща с гражданите Добрев трафиканта,какъв пример е той за обществото,когато Ники крадеше с Кацарски и Данчев преди години бяха приятели,а сега търсят отговорност на криводолския кмет,защо?

.

25.06.2017, 16:13 часа
Николайчо ,ти който си доказан крадец в 2 общини,ти даваш акъл и питаш за злоупотреби на други,огледай се ,бе чадо,самият ти си измамник долен,папките с доказателствата хванаха прах в прокуратурата,която се бави,ще ти дойде реда!!!!

???

25.06.2017, 11:25 часа
Къде са парите....?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha