Във Видин откриха паметна плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков

Във Видин откриха паметна плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков Във Видин откриха паметна плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков - флотски герой от две войни- Балканската и Първата световна. Инициативата за изграждането на паметната плоча е на Сдружение Клуб миненосец "Дръзки". В словото си председателят на организацията о.з. капитан I ранг Васил Кръстев каза:
"По време на Балканската война Кирил Минков е помощник- командир на миненосеца "Дръзки". Участва в нощна торпедна атака на турски конвой, начело с турския крайцер "Хамидие". "Дръзки" поразява "Хамидие" и записва първата ни морска победа, като безспорен принос за това има и Кирил Минков, изстрелял лично торпедото. По време на Първата световна война Кирил Минков е човекът, който организира и осъществява минните заграждения, които предпазват черноморските градове от набезите на противниковите кораби и обстрел. От всичките 82 кораба, единствено и само "Дръзки" има успешна торпедна атака, благодарение на капитан-лейтенант Минков. Радвам се, че от днес има и паметна плоча в неговото родно населено място."
Пътят на опознаване на нашата история, на почитане на героите ни, е верния път. С тези думи се обърна към видинчани капитан I ранг Ваньо Мусински:
"Трябва да се гордеете с героите, с това, което сте дали на света, с това, че тук във Видин е извършена първата успешна флотска атака. Помнете завета на Видин- "На Дунав верен страж"". 
Думи на признателност към подвига и делото на видинския герой поднесоха кметът Огнян Ценков и областният управител Албена Георгиева. Заупокойна молитва в памет на капитан-лейтенант Кирил Минков отслужи йеромонах Максим. На откриването на паметната плоча присъстваха родственици на флотския герой Кирил Минков, представители на Сдружение "Клуб Миноносец Дръзки” и видински граждани. 
Паметната плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков е разположена в зелената площ до ДКЦ (бившата поликлиника), на улица "Христо Ботев”. 
24.06.2017, 14:38 часа
1264 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha