АПИ отмени своя многогодишна забрана, ТИР-овете вече ще се движат събота и неделя по магистралите през лятото

АПИ отмени своя многогодишна забрана, ТИР-овете вече ще се движат събота и неделя по магистралите през лятото От този месец ТИР-овете се върнаха по магистралите и в почивните дни. Забраната за движението им в петък и неделя вече не е в сила. Частични ограничения има само по определени участъци от първокласните пътища, които са в ремонт или където има концентрация на катастрофи.Решението ТИР-овете да се движат по магистралите в почивните дни през лятото беше взето от АПИ, превозвачите, КАТ и представители на Асоциацията на пострадали при катастрофи. Това, според шофьорите, ще им помогне да ограничат загубите си заради часовете престой по пътищата.
В новата заповед на пътната агенция автомагистралите са изключени като трасета, за които важи ограничаването на движение на тежкотоварни камиони в петък и неделя следобед, както беше години наред. Шофьорите са категорични, че това ще облекчи работата им, но приемат с недоверие новината.Тежкотоварните камиони ще се ограничават в летните месеци само по автомагистрала "Хемус" и по невралгичните участъци, където има концентрация на катастрофи. Шофьори на леки автомобили смятат, че камионите по магистралите ще натоварят трафика, особено в почивните дни, когато много хора пътуват от и към морето, а това може да увеличи риска от катастрофи. В същото време обаче водачите на камиони разказват, че този тип забрани водят до нечовешки условия.В кабината на камиона температурата е толкова висока, че живо същество трудно би могло да издържи, разказват те, цитирани от БНТ.
След отпадането на забраната освен, че ще могат да спазват срокове и да се завръщат навреме у дома, шофьорите на тежкотоварни камиони хранят и друга надежда. Очакват преминаването през граничните пунктове да става по-бързо. Една от вероятните причини за километричните опашки беше събирането на много камиони след принудителното им спиране в почивните дни.
25.06.2017, 13:09 часа
1870 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha