Иракските сили отблъснаха контраатака на "Ислямска държава"

Иракските сили отблъснаха контраатака на "Ислямска държава" Бойци на т. нар. „Ислямска държава" започнаха контраатака срещу иракските сили, обградили бастиона на групировката Мосул, но районът бързо е бил върнат под контрола на правителствените сили, предава БиБиСи.
Бойците на "Ислямска държава" са притиснати в малък район в Стария град на северния иракски град Мосул. Според наблюдатели, в момента протича финалната фаза на офанзивата срещу терористите в града, отбелязва БиБиСи.
Офанзивата срещу ИД в Мосул, най-големият градски център под контрола на групировката, започна на 17-ти октомври миналата година. Редом с правителствените сили срещу ИД се бият бойци на кюрдските пешмерга, сунитски арабски племенни бойци и бойци от шиитските милиции, подкрепяни по въздух от водената от САЩ коалиция.
Миналата сряда бойците на "Ислямска държава" взривиха Голямата джамия в Мосул - свещено за мюсюлманите място на 800 години, от което през 2014 г. лидерът на ИД ал-Багдади публично обяви създаването на ислямския халифат в Сирия и Ирак. Според иракските сили вандалският акт е знак за поражението на "Ислямска държава".
26.06.2017, 12:06 часа
546 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha