Проведе се първият по рода си Фестивал на рибата в Козлодуй

Проведе се първият по рода си Фестивал на рибата в Козлодуй По инициатива на граждани община Козлодуй организира празник, посветен на Дунав и рибарите. Поводът е Световният ден на река Дунав и Денят на рибаря. Приготовленията започнаха от ранни зори. Още в 6 часа бяха запалени огньове в Ботев парк, на които бе приготвена рибена чорба. Над петдесет пенсионери, членове на пет клуба от общината, се включиха в готвенето на пържена, печена риба, чорба, саламура, качамаци. В 8 часа стартира състезание по риболов, в което участваха седемнадесет души. На дълги маси пък бяха наредени експонатите за участие в кулинарния конкурс, в който се включиха всички, приготвили домашно рибно ястие.
В Ботев парк бяха позиционирани три вида риби (дърворезба на шаран, щука и сом с размери от метър и половина), които виреят в река Дунав - изработени специално за нашия празник. Бе предвидена и красиво подредена маса, предлагаща рибни специалитети за дегустиране. 
Общината, местни рибари и пенсионерски клубове „Турлашки квартал”, „Здравец”, „Пенсионерски клуб при АЕЦ Козлодуй” и двата пенсионерски клуба от Хърлец се погрижиха да има достатъчно рибни специалитети за опитване и замезване. Шаран, сом, толстолоб, уклей, мряна бяха част от дунавските риби, които бяха използвани за подготовка на феста. 
Празникът започна в 11.00 часа, а телевизионният водещ на предаването „Семейни войни”, Цветомир Иванов забавляваше гостите с шеги и закачки. Кметът на община Козлодуй откри фестивала с приветствие към всички участници и присъстващи, дошли да уважат празника. Г-жа Маринела Николова бе част и от журито, което оцени кулинарните изкушения, подготвени от местни майстори. 
На място в парка бе направена и демонстрация от Кристиян Занев – шеф в комплекс „Истър”, който сготви толстолоб с гарнитура от варени картофи, моркови, чери домати - гарниран със зелена салата и балсамова редукция. 
Гости на празника бяха музиканти от сръбски оркестър, които се включиха активно в забавната част на празника. Кръшни хора се извиха в Ботев парк, а над петстотин души се включиха в празничния ден и бяха свидетели на първия Фестивал на рибата, провеждан в Козлодуй. 
Победителите в състезанието по риболов бяха: Януш Георгиев – първо място, Никола Пачовски – второ място, Цветослав Миляков – трето място. Осемгодишната Екатерина Нинова бе най-младият рибар, който участва в конкурса, а за най-опитен бе отличен 78-годишният Никола Пачовски. За всички участници имаше и поощрителни награди. 
Журито трудно успя да отличи ястията от кулинарния конкурс, защото всяко се отличаваше със свой неповторим вкус и оформление. А добрите ястия не бяха малко. 
Кметът на общината награди участниците, впечатлили журито в следните категории: „Най-атрактивно ястие” спечели Параскева Младенова, приза „Най-красиво оформено блюдо” получи Георги Калинов, с подарък за „Най-голяма риба, използвана в ястието” бе отличена Славка Занева, клуб „Мъдри сърца” получи награда за „Най-съхранена традиция", а клуб „Турлашки квартал” бе отличен в категорията „Най-много риба, използвана в ястието”.
26.06.2017, 12:33 часа
1924 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha