ЕС глоби Google с €2,42 млрд.

ЕС глоби Google с €2,42 млрд. Европейският съюз наложи глоба на Google на стойност 2,42 млрд. евро след седемгодишно разследване на твърденията, че технологичният гигант е злоупотребил с монопола, с който се ползва при търсене в интернет.
Глобата е най-голямата, налагана досега от Европейската комисия, двойно повече от предишния рекорд през 2009 г., когато бе глобена Intel, пише британският в. "Телеграф".
ЕС заяви, че Google е нарушила правото на съюза в областта на конкуренцията, като използва силата на своята търсачка, за да популяризира онлайн услугата си за пазаруване, за сметка на други сайтове за сравняване на цени.
Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че Google "е злоупотребила с господстващо положение на пазара като търсачка, като популяризира собствената си услуга за сравнение в резултатите от търсенето, и по този начин понижава резултатите на конкуренцията".
Тя каза още, че компанията е имала 90 дни, за да спре да нарушава правилата на ЕС, или е била изправена пред още глоби, които биха стрували милиарди.
Разследването срещу Google датира от 2010 г. Компанията получи обвинения през 2015 и 2016 г., но неколкократно отрече да е нарушавала интересите на конкурентите си.
Случаят се разглежда като повратен, тъй като европейските политици се борят с нарастващата сила на американските технологични гиганти и е тест за начина, по който правителствата ще ги овладеят. Това предизвика трансатлантически напрежения, като Вашингтон обвини Брюксел за антиамерикански пристрастия.
Комисар Вестагер заяви по повод глобата: "Това, което Google е направила, е незаконно съгласно антитръстовите правила на ЕС. Компанията отнема възможността на други фирми да се конкурират и да въведат иновации, а най-важното е, че отнема на европейските потребители истинският избор на услуги и пълната полза от иновациите".
27.06.2017, 13:34 часа
589 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha