Стряскащо! Над 1 000 са лекуващите се онкоболни врачани

Стряскащо! Над 1 000 са лекуващите се онкоболни врачани Изключително голям е броят на раковоболните врачани, които се лекуват в онкодиспансера в града. Това стана ясно от проведеното вчера заседание на общинския съвет, на което местните сенатори приеха онкото да закупи нова апаратура за лъчелечение на пациентите си. В момента в диспансера се лекуват хора с определено онкологично заболяване, защото липсва апаратура.
Съветниците посочиха, че за 2016 година пациентите на онкото са били 908 човека, а за първите няколко месеца на тази година лекуваните пациенти са 512. Бройката им е можело да е значително по-голяма, защото заради липсата на специализираната апаратура голяма част от онкоболните ходели да се лекуват в столицата.
За да могат пациентите да не пътуват големи разстояния, които не им се отразяват добре, управителят на онкодиспансера д-р Григор Томов поискал разрешение от местните сенатори да закупи необходимата апаратура за развитието на лъчелечението в „КОЦ – Враца“ ЕООД. Така ще могат да се въведат по-сложни техники на лъчелечение. Целта е във Враца да може да се извършва модулирано по интензитет лъчелечение - така известните IMRT и VMAT техники. Във връзка с изпълнение на изискванията на стандарта по лъчелечение относно използването на модулираното по интензитет облъчване е необходимо дооборудване на съществуващата дозиметрична апаратура, хардуер и софтуер. Медицинска апаратура ще бъде закупена със средства на дружеството, приеха съветниците.
След като бъде закупена и влезе в употреба новата апаратура, ще стане ясно колко голям е броят на онкоболните врачани и ще се направи анализ от здравните власти за все по-често страдащите и умиращите от ракови образования жители на Северозапада. 
28.06.2017, 08:30 часа
1783 1
Коментари

XY.

28.06.2017, 09:36 часа
kakva e pri4inata za toq mor da se kage na xorata?!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha