Охладеното месо с етикет за годност

Охладеното месо с етикет за годност При продажбата на охладено неопаковано месо в магазините ще трябва да се поставят етикети с информация кога е заклано животното и срок на годност на мръвката. Това предвижда новият закон за храните, който е пуснат за обществено обсъждане от Министерството на земеделието. Новото изискване ще бъде полезно за хората, тъй като в момента те могат да преценят дали неопакованите охладени пържоли са пресни само по външния им вид. В проекта на закон обаче не е предвидено подобна информация да се дава при продажбата на охладена риба и при търговия с други неопаковани храни като например сирене.
С новия закон се въвежда съкратен срок от 5 работни дни за регистрация на обект за производство, преработка или дистрибуция на храни. Като при търговия с храни по интернет или доставка на пици по домовете също ще трябва да се направи регистрация като се опишат и автомобилите, с които ще се превозва храната. Ако някой доставя пица, без преди това да е регистрирал използвания автомобил, ще отнесе глоба от 2000 лв. до 4000 лв. С новия закон се въвежда стимул фирмите бързо да плащат наложените им санкции. При плащане на наложената глоба в 7-дневен срок от издаване на наказателното постановление лицето дължи само 70% от размера на глобата, пише в проекта. Така реално фирмата ще получи 30% отстъпка за бързо плащане на наложената глоба.
В новия закон се посочва, че аптеките, които продават детски храни, хранителни добавки, диетични или храни за специални медицински цели, също ще подлежат на контрол като обикновените магазини за хранителни стоки.
27.06.2017, 16:18 часа
812 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha