С бдение посрещат Петровден във Враца

С бдение посрещат Петровден във Враца Тази година врачани ще посрещнат Петровден с богослужение, което много рядко може да се види. В навечерието на празника, днес от 18 ч., в катедралния храм “Св. 12 апостоли” ще бъде отслужено всенощно бдение. Бдението включва две богослужебни последования – вечерня с петохлебие и утреня. Такова богослужение се извършва в навечерието на големи християнски празници, какъвто е този на светите апостоли Петър и Павел, които честваме на 29 юни.
Всенощното бдение тази вечер във Враца ще бъде оглавено от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници от храмове в града. Специално за празника от София пристига мъжкият хор за византийско пеене “Св. Наум Охридски” с ръководител Андрей Касабов. Те ще участват в бдението, като ще изпълнят църковни песнопения на източен разпев.
Всенощното бдение се отслужва, за да подготви вярващите за предстоящия празник.
На следващия ден, Петровден, в 9 ч. в катедралния храм “Св. 12 апостоли” ще започне тържествена света литургия, предстоявана от Врачанският митрополит Григорий.
На 30 юни – петък – Църквата отбелязва Събора на свети 12 апостоли. На този ден в църквата “Св. 12 апостоли” във Враца в 9 ч. ще започне архиерейска света литургия, която ще бъде оглавена от Врачанският митрополит Григорий.
Всички врачани и гости на града са поканени да участват в богослуженията.
28.06.2017, 11:17 часа
1202 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha