10 процента от изпълнителите печелят 70 процента от обществените поръчки в страната

10 процента от изпълнителите печелят 70 процента от обществените поръчки в страната Около 10 процента от изпълнителите на обществени поръчки у нас печелят към 70 на сто от поръчките. Това заяви в предаването "Преди всики" по БНР Зорница Славова, икономически анализатор от Института за пазарна икономика.
Чрез проекта си "Отворени обществени поръчки" Институтът следи процеса на възлагане и изпълнение на обществените поръчки за доста дълъг период от време.
„Периодът, който ние разглеждаме е от 2007 до 2015, това са близо 200 хиляди поръчки зад 60 милиарда лева. Знаете, направи се един портал за отворени данни и там се качват данни, събирани от администрацията по всякакви теми. И обществените поръчки бяха една от тях. Тези данни, които ние взимаме, страдат и от своите слабости, така например на места са посочени нули или нереални суми, 1 левче за доставка на храни или 1 левче за реконструкция на сграда. Това, доколкото разбрахме, говорихме с Агенцията за обществени поръчки, отчасти е премахнато. Всъщност, знаете ли как е премахнато - когато попълват в данните сумата на проекта, не може да слагат нула", коментира Славова.
Тя обясни какво са открили от Института.
„Понеже забелязахме, че има доста висока концентрация на изпълнителите на обществени поръчки, направихме дори едно моделче за прогнозиране, тоест, ако се обяви поръчка за доставка на безоловен бензин, например, кой ще спечели. Около 10% от изпълнителите печелят над 70% от обществените поръчки. Видяхме, че има фирми, които изпълняват поръчки в цялата страна за всяка държавна структура, което предполага, че те са добри, например, за поставяне на дограма. Има няколко фирми в България, които са най-добрите в бранша си и изпълняват поръчки. В същото време ето един друг пример - имаше един консорциум в Сливен по времето, когато кмет беше Данчо Лечков, който взима всякакви поръчки за всичко", допълни икономическият анализатор.
Относно нарушителите Зорница Славова каза:
„Ние преглеждаме одитните доклади на Сметната палата, най-големите нарушители са общините. Там около 10% от случаите бяха пратени на прокуратурата".
03.07.2017, 11:23 часа
844 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha