Постепенно се нормализира обстановката в община Мездра

Постепенно се нормализира обстановката в община Мездра Изкъртен асфалт, счупени прозорци на къщи и леки автомобили, прекъснато електрозахране в близо 30 от домовете  в с.Лик е равносметката от силните бури през изминалата нощ.
По данни на живеещите в малките населени места от полунощ до към 03.00ч. днес три пъти са се изсипали ледени късове с диаметър около 5 см., придружени с пороен дъжд и силен вятър.
В село Люти дол бурята е изкъртила части от асфалтовата настилка. Образувало се е свлачище от кални наноси и приток на вода в следствие на поройни дъждове.
В отсечките Люти дол- Клисурата и Люти дол-Новачене  пороят е подкопал настилката по пътя и е активирал свлачище. Трасето, по което регулярно преминават автобусите е оградено, а преминаването на леки автомобили също е затруднено, дори опасно.
Сериозни щети по пътната настилка има и в село Лик. Там в 00.45ч. днес е започнала първата буря с градушка. Унищожена е около 80% от реколтата в населеното място и 20 % от капаците на лампите от уличната мрежа.
Счупени са голяма част от прозорците на къщи и леки автомобили, както и керемиди. Проливният дъжд и градушката са изкъртили старо дърво в селото. Липсва голяма част и от асфалтовата настилка по улици в Лик, като са се образували големи дупки с дълбочина над 5 см.
 Силните бури през нощта са увредили и 3 междустълбия, в резултат на което близо 30 къщи останаха без ел. захранване. В момента екипи на ЧЕЗ-Разпределение са в населеното място и се очаква скоро повредите да бъдат отстранени.
В резултат на обилните валежи тази сутрин Мала река в Ребърково, в която се вливат реките Ботулиновска и Клисурска бе излязла от коритото си, но към момента нивото й е в норма.
По обяд бе залят и пътя между селата Брусен и Царевец. След подаден сигнал от кмета на Брусен Георги Николов, на мястото бе изпратен багер, който отстрани наноси и клони и пътят бе разчистен.
През нощта започнало и наводняване на кухнята и сервизни помещения в ДГ “Мир“ в Мездра. Благодарение своевременната намеса, водата бе изпомпана.
Силният дъжд влезе и в Центъра за подкрепа за личностно развитие. Водата капеше през прозорците, а бурята изкърти и част от мазилката в близост до входа.
Тази сутрин бе залят и площада до хотел „Родина“ в Мездра. Почистени са прилежащите шахти и обстановката се нормализира. Преди минути пък служители на РС “ПБЗН“- Мездра съдействаха за изпомпване на водата от асансьорната шахта на хотела.
Градушката е унищожила и голяма част от продукцията в селата Ослен Криводол, Типченица, Брусен, Горна Кремена, Зверино, Елисейна, Зли дол.
Язовирите на територията на Общината са в норма. Прелива единствено този в с. Долна Кремена, който се изпуска контролирано и няма повод за притеснение.
Общинска администрация припомня, че при проблеми с електрозахранването или наводнения, гражданите могат да подават сигнали на тел. 0885 695 504 (дежурен по съвет). 
03.07.2017, 19:09 часа
2022 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha