Президентът Радев разби Цветан Цветанов: Той разбира от апартаменти, а не от самолети

Президентът Радев разби Цветан Цветанов: Той разбира от апартаменти, а не от самолети Президентът Румен Радев призова председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов да не се изказва по темата за изтребителите. Държавният глава бе в Съдебната палата в София, тъй като е призован като свидетел по делото срещу бившия военен мининистър Николай Ненчев. 
"Цветан Цветанов разбира от апартаменти, а не от самолети", коментира Радев изказванията на зам.-председателят на ГЕРБ, предаде Канал 3. По думите на президента единствената допирна точка на Цветанов с авиацията била, че говорел на автопилот.
Държавният глава определи като трибунал за политическа разправа парламентарната комисия, която ще проверява процедурата за нов изтребител.
Идеята за създаването на комисията е на Цветан Цветанов, а за неин председател бе избран депутатът Емил Христов.
“Винаги съм твърдял три неща към министър Николай Ненчев в много документи: Първо незабавен договор с РСК МиГ за спасяване на нашата изтребителна авиация, така, че да не останем на земята. Второ – в средносрочен план търсене на възможности за диверсификация на доставки и услуги с Полша. Трето в стратегически план – доставка на нов самолет“, заяви президентът Румен Радев.
По делото Радев е призован като свидетел в качеството му на бивш ръководител на ВВС. „Първото условие министър Ненчев не изпълни, второто също. Министър Ненчев се провали с Полша, успя да издейства само един договор за ремонт на шест двигателя. Но големият договор за интегрирана логистична поддръжка, който той трябваше да сключи и за който го предупреждавах, че ще бъде дълъг и труден, може би невъзможен, министър Ненчев се хвърли към него слепешката. Това е неговата одисея, той катастрофира с Полша, а в същото време отряза доставките от Русия. И накрая – авиацията изпадна в пълен колабс“, каза президентът.
„Всеки един самолет в момента лети с удължени агрегати от нашия инженерно-технически състав, което противоречи на всички технически и технологични норми. Рискът го носим ние, а всичко това се случи заради невежество и безхаберие“, добави той.
По повод вчерашната среща на Дондуков 2 президентът каза, че тя е била инициирана от премиера. “На нея си говорихме как да предотвратим войната между институциите, която някои политици от ГEРБ се опитват да разпалят.
Според Радев твърденията и действията на министър-председателя по-често противоречали с тези на Цветанов.
“Аз мисля, че това е един държавнически подход и оценявам усилията на г-н Борисов. Надявам се неговата партия да възприеме неговия подход. По повод думите пред парламента за комисията за купуване на нови изтребители Радев каза, че за него това е “Опит българският парламент да се превърне в постоянен трибунал за политическо въздействие. За огромно съжаление на всички нас този парламент не произвежда закони, а скандали.
Заседанието на 8-ми състав на СГС се гледа при затворени врати заради класифицирана информация, която се съдържа в отговорите пред съда на свидетеля Румен Радев в качеството си на свидетел е и Димитър Стоянов. В залата са бившият министър на отбраната Николай Ненчев и неговите трима адвокати - Радан Кънев, Менко Менков и Петър Божков.
04.07.2017, 13:43 часа
1876 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha