В Монтана отбелязват 180-годишнината от рождението на Васил Левски с две изложби

В Монтана отбелязват 180-годишнината от рождението на Васил Левски с две изложби Монтана ще отбележи 180-годишнината от рождението на Васил Левски с две изложби и дискусия.
В навечерието на Рождения ден на Апостола - на 17 юли в 17 ч. в Държавен архив – Монтана, ще бъде открита Фотодокументална изложба “Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”. Тя ще представи оригинални експонати от Национален музей „Васил Левски“ – Карлово. Изложбата ще представи живота на Апостола, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 г. и гибелта му в името на Родината и нейната свобода.
На 18 юли в 9.30 ч. на церемония пред Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Непосредствено след това – в 10,00 ч., в залата на ХГ “Кирил Петров” ще се проведе среща-разговор на тема “Личността на Васил Левски 180 години след рождението му”. Гост на Регионалния исторически музей ще бъде гл. ас. д-р Маргарита Добрева от Институт за балканистика с център по тракология към БАН. В експозето си тя ще постави акцент върху актуалните идеи на Апостола в контекста на съвременния свят, както и върху по-малко известни факти за това как е създаден личния архив на Васил Левски.
В 11,30 ч. в експозиционна зала “Кутловица” ще бъде открита художествена изложба, посветена на Апостола. Тя ще бъде центрирана около портрет  на Васил Левски от проф. Галилей Симеонов, който е инициатор на събитието.
12.07.2017, 11:05 часа
1842 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha