БСП: Без пари за наука, България губи интелекта си

БСП: Без пари за наука, България губи интелекта си БСП скочи срещу управляващите заради ниските възнаграждения на учените и ги обвини, че заради политиките им все повече български изследователи напускат страната.
Повод за острата декларация на БСП е отхвърленият законопроект на левицата за въвеждането на минимални прагове на заплащането за учените и преподавателите.
"Заради ниските заплати и неадекватните условия за научни изследвания българските учени масово напускат страната. В България има цели научни области, в които не достига компетентност. Наредили сме се на последно място по брой изследователи в Европа", заяви Анелия Клисарова от БСП.
По думите й в нито една европейска страна учените не получават заплати по-ниски от заплатите за неквалифициран труд.
"За какво качество може да става дума, когато нямат елементарните си средства за същуствуване. Когато възнаграждението на младите учени е равно на минималната заплата, а професорите са с под 1000 лева, на какво бъдеще се надявате? Дори тези, които наемаме като сервитьори, са с над 1000 лева заплата", посочи соцдепутатката.
Според Клисарова в резултат на недалновидната политика деградира научният климат, а младите учени са останали само 14% от целия академичен състав. Всяка година 10 000 българи заминават в чуждите университети, настоя тя.
Клисарова заяви и че поведението на управляващите е необяснимо на фона на предизборните клетви за подкрепа и любов към образованието.
Според нея трябва да се положат усилия, за да се стигне до положително решение за връщане на страната ни към европейските цели.
"Първото условие е да осигурим заплащането на учените и преподавателите, което да им позволи да живеят достойно от своя квалифициран труд, а не от каране на такси. В противен случай ще трябва да разширяваме магистралите към Терминал 2", заключи Анелия Клисарова.
14.07.2017, 15:51 часа
678 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha