Георги Димов: Опитът за преврат в Турция е инсцениран или контролиран

Георги Димов: Опитът за преврат в Турция е инсцениран или контролиран Характеристиките на този опит за преврат, извън мнението на официална Анкара, разбира се, са - инсцениран или контролиран. Изцяло или отчасти, от самото му начало, или на един последващ период. Това е преобладаващото мнение в света, на институционално и експертно равнище, както и като позиция на неправителствения сектор, заявява в интервю за Агенция „Фокус“ бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов по повод годишнината от осуетения опит за държавен преврат в Турция на 15 юли 2016 година.
„Това е общоприетата истина. Доказана и показана миналата седмица с доклада на Стокхолмския център на свободата, който е над 190 страници. Формулировката там е за контролиран опит за преврат“, посочи той.
„Негово Превъзходителство Сюлейман Гюкче говори вчера по една от двете най-гледани частни телевизии. Имало е и пресконференция по-късно, не съм я проследил, но това, което чух по телевизията, а и от принципната теза на Анкара веднага излизат на преден план два силно смущаващи момента“, обясни Георги Димов.
Според него на преден план излизат същността и определението на случилото се на 15 юли миналата година, както и характеристиката, третирането и представянето вътре в Турция, а и пред света, на замесените в тези събития.
„От устата на Негово превъзходителство чух, че извършеното не е военен преврат. Да, така е, това е политически преврат, или по-точно пуч. Военните за пореден път бяха само замесени, за параван и за да „операт пешкира“, за да си измият ръцете с тях“, коментира бившият генерален консул.
„А пък от 1-2 месеца парламентарната опозиция вътре в Турция също използва този термин - контролиран пуч. Никак не е случайно, че вчера лидерът на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу отказа да присъства на тържественото отбелязване на годишнината“, посочи Георги Димов и допълни, че прелюбопитно и интригуващо е какво може да се очаква в бъдеще.
15.07.2017, 15:01 часа
956 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha