Руската ВТБ си търси един милиард от Делян Пеевски

Руската ВТБ си търси един милиард от Делян Пеевски Няма да съдим България за фалита на КТБ, но до декември трябва да ни се възстановят 500 млн. евро. Сумата е сбор от дела на ВТБ в КТБ, както и суми, които са отпуснати от руснаците за придобиването на „Виваком“ от Спас Русев. Също и дългове на „Техноекспортстрой“, компания, която участваше в ”Газпроект Юг” – българският консорциум, който трябваше да построи Южен поток.
Компанията е свързвана с Делян Пеевски - справка в Търговския регистър показва, че в "Газпроект Юг" са били пет фирми с по 20% -  „Промишлено строителство холдинг“, „Техноекспортстрой“, „ПСТ Холдинг“, „ГБС Инфраструктурно строителство“ и „Понсстройинженеринг“. Впоследствие „Промишлено строителство холдинг“ и „Техноекспортстрой“ излизат.
За повечето заеми от ВТБ посредничил лично Пеевски, който щедро обещавал огромна възвращаемост и печалби. Този упорит слух броди в парламента и партийни централи от седмица. Той бе потвърден от хора от тайните служби. Те засекли среща на Пеевски с представители на ВТБ в столицата на Катар – Доха. Американските служби, с офис в базата Ел Удейд, също имали информация за тайната среща.
Най-запознати обаче били катарските тайни служби „Мабахис” – Управление за борба с шпионажа и „Мухаббарат ал Аскария – военното разузнаване, отговарящо за борбата с тероризма. Те разполагали с данни, че Пеевски щял да мести бизнес центъра си от Дубай в Доха. По настояване на руснаците, които имали свои съображения, свързани с контрола. Освен това Суверенният национален фонд на Катар - Qatar Investment Authority, който притежава около 250 млрд долара капитал, притежава около 3% от фондовия капитал на ВТБ...
Информацията се представя от запознати като достоверна,, но доказателства черно на бяло няма. Това е логично, тъй като руската банка едва ли би допуснала публичност, освен ако интересите й не изикват това в даден момент.
Говори се, че на въпросната среща бил поставен ултиматумът за милиарда. Пеевски не бил избран случайно. Руснаците са категорични, че той е в основата на фалита на КТБ, от което те загубили много, включително бъдещи ползи от мащабни финансови проекти. Руснаците заявили, че ако си получат парите няма да съдят България, както това прави Оманския фонд в американски съд, съсобственик в КТБ. Дело, което по мнението на експерти оманците ще спечелят с лекота, защото имали достатъчно доказателства, че съсипването на КТБ е политически акт, осъществен чрез държавни институции, прокуратурата, МВР и пеевските медии.
Запознати твърдят, че по време на срещата в Катар, руснаците предали „специални подрави” на Пеевски от ръководствата на Рособоронекспорт и Росвооружение. Те му пожелавали „успехи в бизнеса с оръжие и стоки с двойно предназначение”, но не било лошо да се запознае с „руските територии” на световния пазар.../Фрогнюз
17.07.2017, 10:19 часа
5214 1
Коментари

Има и други

18.07.2017, 06:11 часа
Шиши може да е главният виновник, но без останалата "политическа" шайка и баш Главатаря това с КТБ нямаше как да се случи.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha