Прокуратурата с обвинение към Ирена Узунова за наводнението в село Бисер

Прокуратурата с обвинение към Ирена Узунова за наводнението в село Бисер Районната прокуратура – Пловдив е внесла в съда в Харманли обвинителен акт спрямо Ирена Узунова. Тя е обвинена за това, че в качеството си на областен управител не е изпълнила служебните си задължения, като не е предприела действия за защита на село Бисер от бедствия. Не е имало поддръжка и ремонтно- възстановителните работи на съоръженията, като диги, реки, дерета и други хидротехнически и защитни съоръжения, което е довело до наводнение и скъсване на язовирна стена на язовир “Иваново”. С тези си действия Узунова е изложила на опасност живота на хората.
При наводнението в село Бисер починаха и 8 души,  И. Карамфилова, 80 г., Г. Сираков, 69 г., Х. Христов, 92 г., А. Стоянов, 77 г., Л. Делева, 56 г., К. Николова, 65 г., Ж. Христов, 68 г. и В. Делев, 59 г.
Според обвинителния акт, стената на язовир “Иваново” се разрушила на 6 февруари 2012 г., около 7,40 часа, в резултат на което огромни маси вода тръгнали към селото. От преливната вълна били повредени повечето от жилищните сгради в селото. Водните маси отнесли животни, различен селскостопански инвентар, голяма част от покъщнината на живущите в селото. Незабавно на място пристигнали екипи за евакуиране и оказване помощ на пострадалите. За около 30 минути прииждащата вода от язовир „Иваново“ заляла цялото село Бисер.
Към момента на скъсване на язовирната стена, по пътя между село Иваново и моста към гр. Харманли, в лек автомобил пътували В. Делев и Л. Делева. Водната стихия обърнала колата по таван, тя се напълнила с вода и двамата се удавили.
В резултат на преливната вълна в дома си в с. Бисер загинал А. Стоянов, който се връщал от съседите си с чувал с пясък, за да го постави за защита пред вратата на къщата си.
В пристройка към дома си в селото от водната стихия загинал и Г. Сираков, който бил трудноподвижен.
По време на наводнението на 6 февруари 2012 г. К. Николова и Ж. Христов били в дома си в с. Бисер. Вълната, идваща от язовира,  съборила оградата на имота им, заляла целия първи етаж на жилището и около 50 см от височината на втория. Двамата не успели да излязат от къщата и се удавили. Преливната вълна отнесла автомобила им в съседния имот.
В резултат на наводнението в дома си в с. Бисер загинал и Х. Христов, който също не успял да се спаси от прииждащите водни маси.
На 6 февруари 2012 г. 80-годишната И. Карамфилова била с внучката си в къщата си в с. Бисер. След скъсването на язовирната стена и наводнението на селото, много бързо нивото на навлязлата вода в първия жилищен етаж от къщата им се покачило на 220-230 см. Двете жени не могли да отворят вратата, за да стигнат до втория етаж Внучката на И. Карамфилова успяла да се качи на задния перваз на прозореца на едната от стаите в първия етаж, а възрастната жена се хванала за горната част на вратата в същата стая, но не успяла да се спаси и се удавила. Внучката останала два часа на перваза на прозореца, след което била спасена от аварийни екипи.
В обвинителния акт е посочено, че преди и към момента на наводнението между община Харманли и Министерство на отбраната е имало „отрицателен“ спор за собствеността на язовир “Иваново”. Един от парцелите под язовира бил актуван като собственост на Министерството на отбраната, а другите два - на община Харманли.
От извършените по делото осем съдебно-медицински експертизи става ясно, че смъртта на осемте лица - И. Карамфилова, 80 г., Г. Сираков, 69 г., Х. Христов, 92 г., А. Стоянов, 77 г., Л. Делева, 56 г., К. Николова, 65 г., Ж. Христов, 68 г., и В. Делев, 59 г. , е настъпила от удавяне. 
19.07.2017, 11:55 часа
625 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha