Реставрират базиликата на крепостта Калето в Монтана

Реставрират базиликата на крепостта Калето в Монтана Пешеходен мост от 60 метра ще свързва римската крепост в Монтана с ранно-християнската базилика  до нея. Тази седмица започна реставрацията на старинния храм, датиран от ІV век.  Той е построен върху развалините на антична сграда, за което се съди по находките, разкрити през 2010 година, при разкопки, ръководени от доц. д-р Гергана Кабакчиева.
При консервацията и частичното възстановяване на базиликата се използват само естествени материали, речни камъни и тухли. На места част от стените ще достигнат до 3 метра, уточни Ваньо Димитров – технически ръководител на обекта. На него работят осем души. Процесът се следи от археолог. Сега се изграждат стените с  речните камъни, а в последствие ще бъде направен тухления зид и пешеходния мост, който ще обикаля базиликата. Тя е  с трикорабна конструкция.  
Проучването й от 2010 г. изважда на бял свят повечето детайли от архитектурата на  базиликата. Разкрити са всички тухлени стъпки от колонадата. Те са по пет от двете страни на централния кораб. Намерени са и няколко фрагмента от колони (малки и големи). В западната част при централния вход, е намерена мраморна статуя от римската епоха (първа половина на III в.), със запазена височина 1,43 м, която е използвана за подпора на стъпало.
Проектът се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ България – Сърбия.  Стойността му е 566 000 лв, като участието на община Монтана е 197 000 лв.
19.07.2017, 14:13 часа
1640 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha