Експерти обсъдиха отпадането на ученици на работна среща

Експерти обсъдиха отпадането на ученици на работна среща Работна среща на тема „Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст“ се проведе днес в Областна администрация - Враца по инициатива на губернатора Малина Николова.
Механизмът е приет с Решение № 373 на Министерски съвет, като част от правителствената политика за образование.
„През последните години област Враца активно работи за снижаване на броя на отпадналите ученици от системата на образование, като анализирайки данните, предоставени от Регионално управление на образованието – Враца, се наблюдава значителен спад на отпадащите – през учебната 2007/2008 г. те са 306, а през учебната 2016/2017 г. са 58. Съвместната ни работа по проблема трябва да продължи чрез мерките, които механизмът предвижда, но фокусът на нашето внимание трябва да бъде ориентиран към по-трудно преодолимия проблем - обхващането на децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст. Само за изтеклата учебна година близо 350 деца не са постъпили в детски градини. Обхванатите в задължителна предучилищна възраст до момента са 79% за 5-годишните и 86% за 6-годишните. За необхванатите ученици данните ще се уточняват от екипите, които ще бъдат създадени за изпълнение на механизма“ – с тези думи Малина Николова откри работната среща, в която участват началника на РУО - Враца, кметове и представители на общини, директори на Бюрата по труда, директорът на РДСП – Враца, ръководителят на Център за кариерно ориентиране – Враца, представители на РЗИ, МВР и Младежки център - Враца.
Презентация за разясняване на механизма представи Галина Евденова – началник на Регионално управление на образованието – Враца.
Приетият механизъм предвижда във всяко населено място с училище до 20 август 2017 г. да бъдат сформирани екипи, които да осигурят записването на всички деца в детска градина и училище. В тях ще участват представители на РУО, на детски градини и училища, на общините, службите за социално подпомагане и дирекциите на МВР. Ако се налага, в населените места, където няма ресурс, ще бъдат командировани служители от друго място. Екипите ще бъдат утвърждавани от началниците на РУО. Тяхно задължение е да установят и за кои деца съществува риск да напуснат образователната система, както и да се предприемат мерки за допълнителна подкрепа.
По информация на ГРАО до 31 август 2017 г. кметовете на общини трябва да изготвят списък на децата, които е трябвало още миналата година да тръгнат на детска градина или училище, но не са били записани. Екипите ще посещават домовете им и ще разговарят с родителите. За убеждаването им да изпращат децата си на училище ще бъдат привлечени медиатори и представители на местните общности. Механизмът предвижда и оптимизиране на процедурата за отпускане на семейни и други помощи в натура спрямо индивидуалните потребности на децата и учениците. Събраната информация ще бъде предоставяна на кметовете на общините, за да санкционират нарушителите на Закона за предучилищно и училищно образование. Ако някои от децата не са открити на адресите си, ще се търси съдействие от МВР за установяване на местопребиваването им.
За да бъдат обхванати всички деца, но и за да бъдат задържани по-дълго в клас, ще се изгради Национална информационна система „Посещаемо и безопасно училище“ В системата ще бъдат включени всички данни, необходими за откриване и обхващане на подрастващите в образователната система, както и действията, които предприемат представителите на различни институции, за да помогнат конкретно всяко дете да се образова възможно по-дълго време. 
19.07.2017, 14:25 часа
826 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha