Домати се отглеждат до луксозните блокове в Монако

Домати се отглеждат до луксозните блокове в Монако Монако, неговите казина и дворец и... парцелите му с плодове и зеленчуци. В града има все повече зеленчукови градини, разпръснати на територията му. Разполагаемото пространство за земеделие обаче е малко в града-държава с площ от едва 2 кв. км.
С близо 39 000 жители Монако е една от най-гъсто населените страни в света. Поради това малко девствени терени са избягали от бетона и от програмите за строеж на луксозни жилищни сгради в града, където квадратният метър вече се продава на рекордна цена от 41 400 евро, пише френският вестник Le Figaro.
Това не тревожи Джесика Сбаралиа - швейцарка, живееща в княжеството от 2010 г. Със своята компания „Земя на Монако“ младата предприемачка си поставя за цел да инвестира в многобройните балкони и тераси на княжеството и да отглежда там био плодове и зеленчуци.
Многобройните жилищни блокове, чиито покриви често остават неизползвани, предлагат идеален терен за любителите на градското земеделие. „Можем без проблем да създадем градини на многобройните повърхности и да получим добра реколта там, където всички смятат, че земята е неплодородна“, казва Сбаралиа.
Нейната стартъп компания предлага на сайта си да създаде плантации на балконите и на малките повърхности на доброволци. Компанията „Земята на Монако“ се ангажира да създаде зеленчуковата градина по мярка и да я поддържа през цялата година в замяна на посочена в договора цена.
За повърхностите над 100 кв. м компанията предлага формула за наем. Така тя се заема с управлението и експлоатацията на терена в замяна на евентуален наем или кошници с плодове и зеленчуци, произведени на обработвания парцел.
В повечето случаи обаче компанията успява да се сдобие безплатно с обработването на терена. „Земята на Монако“ разполага, например, безплатно със зеленчукова градина в хотел Monte-Carlo Bay.
“Хотелът има интерес от това, защото доставяме на гастрономическия ресторант качествени местни продукти и клиентите са щастливи да вкусят току-що набраните зеленчуци на няколко метра разстояние“, казва Сбаралиа.
Набраните плодове и зеленчуци в различните зеленчукови гради се продават приоритетно на собствениците на парцели.
Зелени салати, моркови и репички са изникнали в последните месеци между небостъргачите. В град Монако са се появили пет зеленчукови градини, или над 1400 кв. м обработваема земеделска земя. Първата зеленчукова градина с площ от 30 кв. м беше открита през юни 2016 г. от принц Албер Монакски в градината на града, където се намира Фондация „Албер II”.
Тук се отглеждат различни сортове домати и тиквички, както и ядливи цветя, отглеждани според нормите на биоземеделието. В последно време е устроен терен от 400 кв. м в подножието на кула Одеон.
В този жилищен блок, висок 170 метра, който беше открит през април 2015 г., се помещава най-скъпият апартамент в света. Пентхаус с площ от 3300 кв. м с панорамен басейн, който се намира на върха на сградата между 45-я и 49-я етаж. Астрономическата му цена възлиза на 300 млн. евро.
Зеленчуковата градина, която се намира до ултралуксозната сграда, също съдържа многобройни ядливи зеленчуци. С малка новост – парцелът приема също първите монакски пилета, както и кошери. Животните, които се хранят със зеленчукови отпадъци, дават яйца и тор за земята.
Само след една година съществуване „Земята на Монако“ е начело на една от най-големите градски земеделски площи в света. Успех, който вероятно ще вдъхнови и други градове, заинтересовани от този феномен.
20.07.2017, 12:42 часа
700 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha