Захариева: Договорът с Македония е готов, няма да водим повече преговори

Захариева: Договорът с Македония е готов, няма да водим повече преговори Текстът на договора за добросъседство с Македония е финализиран и нашата страна няма намерение да води нови преговори. Това заяви в студиото бТВ вицепремиерът Екатерина Захариева. По думите й споразумението стъпва върху декларацията от 1999 г. и представяните днес като спорни моменти са изяснени още преди 18 г.
„Договорът за добросъседство се работи от 2008 г. по инициатива на България, защото декларацията, според македонската страна, няма обвързваща сила. Този договор е важен, на първо място, защото това ще бъде знак от тяхна и наша страна, че отваряме нова глава в историята и това е исторически шанс. Оттук нататък обаче има много работа за укрепване на доверието между двете държави”, каза още Екатерина Захариева.
„Когато представих договора в Народното събрание преди финалния кръг преговори чух абсурдни неща от един от народните представители – били сме родоотстъпници и те (македонците) никога нямало да подпишат този договор”, коментира външният ни министър.
По думите й „България няма бърза работа” по отношение на споразумението, но в Скопие трябва да решат дали „да продължат да бъдат изолирани 11 г. от съседите си, от света, правейки се на много велики, или искат да имат европейско развитие”.
20.07.2017, 12:47 часа
526 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha