Роми да редят паветата по улиците, ще се интегрират

Роми да редят паветата по улиците, ще се интегрират Неправителстевени организации от София намериха решение на проблема с липсата на майстори, които да редят паветата по улиците.
Те са изпратили писмо на вицепремиера Валери Симеонов и на социалния министър Бисер Петков, в което предлагат своя концепция за интегриране на малцинствени и уязвими групи чрез организиране на курсове в школа към бюрата по труда за обучение по полагане на каменни улични настилки.
Те мотивират предложението си с твърденията, че "нямало кой да реди паваж" и затова павираните улици в София трябвало да бъдат асфалтирани.
Това се говореше и за бул. "Прага", за който общината е подготвила проект за асфалтиране, въпреки обявяването му за недвижима културна ценност, посочват от НПО-тата.
Според тях е нужно да се организират курсове, след които преминалите през обучението да придобият квалификация – "павьор".
От инициативната група, създала петицията за запазване на гранитните павета в София посочват, че главната причина да се обърнат към вицепремиера и министъра на труда са, че досега Столична община не е реагирала на техните предложения.
Същевременно, съгласно заповедта на бившия министър на културата Вежди Рашидов от декември 2016 г. за обявяване на павираните настилки в София за културна ценност, Столична община следва да осигури "консервация и реставрация на оригиналните площади и бордюри на улиците и площадите", но отделя средства единствено за "транспортната проходимост, текущ ремонт и поддръжка на паважните настилки на територията на столицата". Това ставало ясно от отговор по ЗДОИ от бившия зам. - кмет по транспорта на Столична община Любомир Христов. От текста ставало известно и, че не се предвижда основен ремонт.
"За нас е очевидно, че реставрацията и консервацията на обекти на културното наследство освен текущата им поддръжка, включват и извършването на основни ремонти. Реализирането на тези основни ремонти обуславя необходимостта от обучени и квалифицирани кадри", посочват в писмото си от НПО-ата.
Те обясняват още, че са се срещнали с все още живи и действащи павьори, които с удоволствие биха обучавали желаещи да работят тази ценна професия.
Някои от тях са обучавали гръцки майстори във времената преди 1989 г.
Сега те работят в частни обекти в чужбина и на територията на страната ни, но никой от Столична община не ги бил търсил.
24.07.2017, 09:59 часа
761 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha