Ужасът в Гърция продължава, местните спят по улиците след серия от вторични трусове

Ужасът в Гърция продължава, местните спят по улиците след серия от вторични трусове Слаби трусове бяха регистрирани и тази нощ около гръцкия остров Кос. Нормалният ритъм на острова се възстановява бавно. Жителите и туристите продължават да са неспокойни, тъй като сеизмолозите прогнозират вторичните трусове да продължат до края на месец юли.
Трета нощ хората прекараха извън домовете си. Спят по улици и паркове, както и на шезлонги, разказва в репортаж от Гърция кореспондентката на Нова телевизия Бойка Атанасова. От туроператорските фирми уверяват туристите, че нормалният ритъм на острова е възстановен и отказват да анулират вече направени резервации на туристи. Добрата новина е, че е възстановена работата на летището, а с решение на кметството гостите и жителите на остров Кос могат да ползват транспорта вътре на острова безплатно.
Интензивната сеизмична активност, която се наблюдава напоследък основно в Егейско море обаче предизвиква загриженост и тревога между гръцките сеизмолози. Прогнозите са за очаквани силни трусове и на остров Кефалония, в района на Коринт, както и в други области. Цикълът на "сеизмично мълчание" изглежда се затвори и почти всекидневно от института по геодинамика регистрират десетки малки и средни земетресения в Егейско море.
Мощното земетресение на остров Кос в петък не само удари и разруши историческия център на острова, но и измести острова 10 см по на юг, което предизвиква загриженост между сеизмолозите.

 
24.07.2017, 12:51 часа
654 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha