Летни работилници за занаяти отвориха врати във Враца

Летни работилници за занаяти отвориха врати във Враца Първите по рода си летни работилници във Враца днес отвориха врати. В тях на тънкостите на стари български занаяти ще се обучават 30 ученици от града. Инициативата е част от проекта „Дунав – мога да те чуя и няма да те забравя, мога да те видя и ще те запомня, мога да те пресъздам и да те разбера“ на Търговско-промишлената палата във Враца. Проектът се финансира от програмата за междурегионално сътрудничество INTERREG.
В четири последователни дни децата от Враца ще усвояват тънкостите на грънчарството, каменоделството, дърворезбата и бижутерството. Техни преподаватели ще бъдат Милен Василев и Евгений Карталов за занаята каменоделство, Георги Стоилов – за дърворезба, Куман Жеков – за грънчарство и Биляна Данаилова – за бижутерство. Децата получиха като подарък спортни комплекти, които ще са им необходими по време на работата. В рамките на проекта те ще имат също предпазни и защитни средства – очила, ръкавици и други, където са необходими и нужните инструменти и материали за работа. Всеки ден ще им се прави и инструкция за безопасност на труда.
Заниманията в летните работилници ще са всеки ден между 10.30 и 14.30 ч., като само бижутерите ще работят в зала, а другите три ателиета ще са на открито – в лапидариума на Регионалния исторически музей.
„В летните работилници децата ще могат да изработват предмети, които са традиционни за врачанския регион от времето на праисторията до наши дни. Надяваме се да вложат много вдъхновение и талант. Всичко, което направят, след като бъде готово, ще бъде подредено в музея във Враца, за да могат да го видят повече хора. Изложбата ще остане там три месеца“ – поясни Мария Панайотова от Търговско-промишлената палата във Враца.
 
25.07.2017, 16:00 часа
1602 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha