Българите плащат стриктно само сметките за ток и ипотечните заеми

Българите плащат стриктно само сметките за ток и ипотечните заеми Българинът е най-стриктен в плащането на сметките за ток и ипотечните заеми, а погасяването на останалите задължения често се забавя. Всяка четвърта компания изпитва опасения, че може да фалира заради неизплатени към нея дългове, което води и до загуба на работни места, сочи проведеното за 10-а година изследване "Навиците на плащане в Европа" у нас и още 15 държави.
У нас 74% от издадените фактури се погасяват в уговорения срок, 22% се плащат със закъснение, а 4% се отписват поради невъзможността да бъдат събрани изобщо.
В Германия, известна с финансовата си дисциплина, 83% от задълженията се плащат в срок, а едва 1% остават непогасени.
Българските фирми, заедно с гръцките, румънските и руските са най-недисциплинирани при плащането на фактури, обобщава Светла Петрова от EOS България, провела проучването.
Несъбраните вземания все повече натежават на фирмите. За да ограничат ефекта от дефицита на средства, 27% от компаниите намаляват инвестициите, близо четвърт от анкетираните фирми съкращават служители, а 22% от предприятията увеличават цените на произвежданите от тях стоки.
26.07.2017, 13:50 часа
1093 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha