НАСА разработва свръхзвуков пътнически самолет

НАСА разработва свръхзвуков пътнически самолет Инженери от американската космическа агенция НАСА разработват концепция за свръхзвуков пътнически самолет. Проектът е подсигурен с финансиране в размер на 390 милиона долара от бюджета на САЩ в рамките на 5 години.
Целта пред НАСА е да създаде работещ прототип на самолет с ниско ниво на шум от двигателите. Умален модел, разработен от инженери на НАСА и компанията Lockheed Martin, премина миналия месец изпитания в аеродинамична тръба, предава technews.bg.
Предполага се, че нивото на шум на самолета няма да превишава 65 dB, което е съизмеримо с това на автомобил. Именно ниското ниво на шум ще бъде главна отличителна особеност на свръхзвуковия самолет, в сравнение, например, със свръхзвуковия Конкорд, които генерира 90 dB шум.
Бъдещият самолет ще лети на височина 16 700 метра и се очаква да съкрати двойно времето за прелитане по маршрута Ню Йорк - Лос Анджелис, или от 6 на 3 часа. По план, самолетът трябва да бъде пуснат в комерсиална експлоатация през 2020 г.
В случай, че изпитанията преминат успешно, НАСА ще поиска от Конгреса на САЩ за свали забраната за полети на свръхзвукови самолети над територията на страната, която бе въведена през 2973 г.

 
28.07.2017, 10:07 часа
488 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha