Правителството на Япония подаде оставка

Правителството на Япония подаде оставка Японското правителство подаде оставката си преди преустройката, планирана от министър-председателя Шиндзо Абе. От прессекретариата на премиера съобщиха, че всички членове на парламента са подали съответстващото заявление, което е било прието от Абе, предава Нова.
Очаква се в близките няколко часа да бъде обявен новият състав на правителството.
Разпускането на целия кабинет е процедура, необходима за въвеждането на планираните радикални промени в правителството от страна на Либерално-демократическата партия на Абе. По данни на японските медии премиерът възнамерява да замени повече от половината си министри с нови, включително и ръководителите на отбраната и вътрешнополитическото ведомство.
Реконструкцията в японския кабинет се предприема само няколко седмици след отчетения спад на авторитета на правителството заради предполагаеми афери, засягащи лично премиера или негови близки. Освен подозрения във фаворизиране на свои приближени, той бива обвиняван, че прокарва за гласуване закони, към които има персонален интерес.
Политолози предупреждават, че промените на правителството трябва да са от такъв мащаб, че да нямат негативен ефект върху Абе. В същото време се отбелязва, че премиерът, който иска да бъде преизбран за лидер на своята партия през 2018 г., трябва да задоволи и вътрешните групировки в нея, което не му оставя особен избор. Ето защо имената, които се спрягат за вероятни бъдещи министри, не са нови лица, а добре познати лица от неговата партия, като някои от тях дори вече са заемали тези постове.
03.08.2017, 10:03 часа
429 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha