Цветан Василев търси закрила в САЩ

Цветан Василев търси закрила в САЩ Бившият шеф на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който понастоящем се укрива в Сърбия, се опитва да превърне своя случай в първото дело по Глобалния закон "Магнитски" в САЩ, пише сайтът "Хил", цитиран от БТА.
Този закон, приет от Конгреса, позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете, като налага санкции срещу всеки, който подаде сигнал и разкрие случаи на правителствена корупция, отбелязва сайтът.
За целта Василев, който е обвинен от българското правосъдие за пране на пари и присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на КТБ, неотдавна е наел вашингтонската юридическа фирма JWI Inc. срещу 50 000 долара на месец да подготви документите му, с които да убеди Вашингтон, че е бил несправедливо очернен и да поиска защита по закона "Глобален Магнитски", пише сайтът.
Преди Василев да подпише договора с фирмата, която да го представлява, нейният вицепрезидент Джоузеф Огъстин го е посетил в Сърбия, за да се запознае със случая. Огъстин бил убеден да се заеме със защитата на Василев от свой приятел. Адвокатът, който е работил 30 г. за ЦРУ и говори руски, твърди, че отишъл само да изслуша Василев, без никакви обещания да го представлява, но след серия от разговори се убедил в неговата невинност, както заявил самият той пред сайта. И сега Огъстин помага на бившия банкер да получи признание по втория закон Магнитски", приет миналата година.
Със случая на Василев се заел и бившият губернатор на щата Ню Мексико Бил Ричардсън чрез своето сдружение с идеална цел "Ричардсън Сентър фор Глобал Ингейджмънт". Ричардсън казал пред "Хил", че познава Василев от времето, когато двамата били ангажирани в Атлантическия съвет. Неговата фондация се занимава с различни въпроси, включително подпомагане на политически затворници и защита на дивите животни по света, а сега вече и с правозащитни каузи, включително с казуси по закона "Магнитски".
Заемайки се да представлява Василев, Огъстин е оптимист, че случаят ще стигне до съд. Следва дълъг процес, свързан с подготовка на много документи, които трябва да бъдат представени в Държавния департамент на САЩ. След като Държавният департамент приключи собственото си проучване по случая и се съгласи да му даде ход, той го изпраща в Отдела за контрол на чуждестранни авоари (OFAC) при министерството на финансите, който се занимава със санкциите. След като OFAC провери случая, което отнема неопределено време, искът може да стигне до бюрото на президента на САЩ за одобрение, отбелязва "Хил".
04.08.2017, 11:17 часа
775 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha