27 мобилни екипи ще връщат децата на училище в Монтанско

27 мобилни екипи ще връщат децата на училище в Монтанско 27 мобилни екипи ще връщат децата в училище в Монтанско. До 15-ти август т.г. ще бъдат сформирани групите със съдействието на полицията, поясни Трайка Трайкова, началник на Регионалното управление по образованието в Монтана. Емисарите ще посетят всички населени места и там, където има закрити школа, за да върнат в клас подлежащите на обучение. Във всеки един екип се включват представители от Криминална полиция и Детска педагогическа стая, службите по заетостта, здравната инспекция и др..
Правителството прие решение за създаване на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Причина за въвеждането му е необходимостта от интегрирана политика и ангажираност на всички ведомства и институции, свързани с образованието и с личностното и професионалното развитие на децата и учениците в България.
По данни на Националния статистически институт през учебната 2015/2016 година 21 170 ученици са напуснали образователната система, което означава, че всеки 7-ми ученик между 15 и 18 години не е в училище.
Основните причини са свързани със социално-икономически фактори, институционални проблеми, миграция, както и проблеми в образователната система. Предстои оптимизиране на процедурата за отпускане на семейни и други помощи в натура спрямо индивидуалните потребности на децата и учениците, както и засилване на санкциите спрямо родителите при неизпълнение на задълженията им по Закона за закрила на детето и Закона за предучилищното и училищното образование. Предвижда се създаване на процедура за предоставяне на информация от институциите и съвместни действия за налагане на санкции по реда на Закона за административните нарушения и наказания на родители, чиито деца в задължителна предучилищна и училищна възраст не посещават училище.
08.08.2017, 15:59 часа
2907 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha