Революция в Индия! 1 милион гневни маратхи протестират в Мумбай

Революция в Индия! 1 милион гневни маратхи протестират в Мумбай Няколко хиляди представители на етническата група маратхи провеждат грандиозен протестен митинг в столицата на Индия Мумбай. Освен всичко друго, те настояват за твърди квоти при трудоустройството и системата на образованието.
По данни на телевизионния канал NDTV, в марша, който на езика на маратхите е наречен "мук морча" (мълчалив поход), приемат участие около 1 милион души. Протестиращите са започнали шествието си от Градината Джиджабаи, наречена така в чест на майката на Шиваджи, основал Маратхската империя през 17-ти век. Както се очаква, акцията трябва да приключи на Площада независимостта в Мумбай.
След това делегация от лидери на протестиращите ще се отправи в офиса на главния министър на щата Давендра Фаднавис и ще му представи списък с искания.
„Независимо, че те са много, фокусът ще бъде върху квотите в образованието и при трудоустройството на маратхите”, заяви един от лидерите на протеста Нараян Ране, бивш главен министър на щата.
Самият поход е част от кампанията, подета от представителите на народа маратхи, която започна точно преди година – на 9 авугст 2016 г. Повод за груповите протести стана изнасилването и убийството на 14-годишно момиче. Обвиняеми са няколко души от кастата на „неприкосновените”. Инцидентът доведе до междуобщностно напрежение и началото на серия „мълчаливи походи” с искане за справедливо дело за убийството и за по-тежки наказания при подобни групови изнасилвания. 
10.08.2017, 08:35 часа
3735 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha