Кметът на Чупрене алармира министри за необезвредените мини в Горни Лом

Кметът на Чупрене алармира министри за необезвредените мини в Горни Лом Хората в Горни Лом имат опасения заради все още необезвредените противопехотни мини, които се съхраняват в завода за боеприпаси във видинското село. При взрив в предприятието през октомври 2014 година загинаха 15 души. Тревогата е дали се прави всичко възможно за сигурността на хората, коментира Ваньо Костин, кмет на община Чупрене, на чиято територия е предприятието. За опасенията той е сигнализирал министъра на отбраната, министъра на вътрешните работи, областния управител на Видин, както и народни представители:
"Изразих притеснения относно това, че към настоящия сезон е пожароопасен сезон. Три години откакто се случи проблемът в Горни Лом, към настоящия момент има хора, които са ангажирани с почистване на треви, на храсти и т.н. Имайки предвид, че е лято- сухо е, а нататък към Балкана ходят дървари, хора, които берат боровинки, гъби, а самият завод се намира близо до път, има опасност от пожари. Ако това се случи, може да се стигне и до складовите помещения. Към настоящия етап има хора, които охраняват завода денонощно, но това са двама души на смяна- един, двама души, те не са повече. Сигурно има видеонаблюдение, сигурно има пожарна система, но дали функционира, дали е в добро състояние, може само да се надяваме. Другият момент е притеснението на хората от продължителното стоене на тези боеприпаси, дали то представлява някакъв риск, но това ние не можем да кажем, могат да кажат хората, които са компетентни."
Не се знае количеството на боеприпасите, останали на територията на завода, каза още кметът на община Чупрене. В нотариалния акт на новия собственик на завода изрично е упомената дата 1 септември 2017 година, до която предишният собственик се ангажира всички количества да бъдат премахнати или да бъдат съхранени на друго място, каза още Ваньо Костин./ Радио Видин
10.08.2017, 15:32 часа
1113 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha