Министърът на труда и социалната политика представи програма "Работа" в Монтана

Министърът на труда и социалната политика представи програма "Работа" в Монтана Всеки 10-ти безработен ще бъде нает по програма “Работа”, обеща днес социалният министър Бисер Петков пред областните управители на Монтана, Видин и Враца и кметове от Северозапада.  
Програмата се реализира пилотно на територията на 14 общини от трите региона с най-висока безработица.
"В програмата ще бъдат включени следните общини: Ружинци с 64% равнище на безработица, Якимово - 54,9%, Хайредин - 52%, Димово - 53%, Борован - 50.1%, Вълчедръм - 43.4%, Чупрене - 42.5%, Бойчиновци, 36.8%, Медковец - 36.2%, Макреш - 32.7%, Криводол - 31.9%, а също и Грамада, Чипровци и Брегово", каза министър Петков.
Приоритет се дава на частните фирми да наемат безработни по програмата. Това трябва да стане от 1 септември в продължение на 4 месеца. За целта са осигурени 2 милиона лева за 830 лица, уточни министър Петков.
"Това, което ще се покрива от държавния бюджет, е работна заплата, съответно в минимален размер плюс осигуровките за сметка на работодателя, като средният разход на едно лице при пълна заетост месечно е около 600 лева", каза министърът.
Общините също ще са работодатели, като наетите ще извършват обществено полезна дейност. 
"Могат да се изпълняват ремонтни дейности по поддръжка на обществени сгради, комунално-битово обслужване, озеленяване, оформяне на тревни площи, изграждане на зони за отдих, ремонт, поддръжка на общински пътища, почистване на речни корита, отводнителни канали и канавки, поддържане на еко пътеки и зони за отдих, отстраняване на неправомерни сметища, поддържане, представяне, популяризиране, реставрация, обслужване на обекти, които са недвижимо културно наследство, включително услуги, свързани с грижи в дома за деца и възрастни с увреждания, почистване в домовете, помощ в градината и двора, т.е. новото в тази програма е, че заетите по  тази програма, чийто работодател ще бъдат общините, ще могат да предоставят услуги на физически лица, които се нуждаят от тях", каза още Бисер Петков.
10.08.2017, 16:59 часа
2398 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha