Община Лом успя да пребори безразборното харчене на пари в спорта с нов правилник

Община Лом успя да пребори безразборното харчене на пари в спорта с нов правилник Община Лом е решила проблема с многото клубове, искащи обществени средства с нов правилник за субсидиране, който след въвеждането му миналата година стопява спортните организации до минимум. Преди новия правилник спортните клубове в Лом наброявали над 20. Сега вече са стопени до 3, сочи разследване на "Видин Вест".
В правилника ясно са заложени критерии, като например:
– Клубовете, допустими за финансиране трябва първо да са регистрирани в централния регистър на Министерството на правосъдието.
– В националния регистър на спортните организации.
– Да са с изрядна отчетност, която да е публична във всеки един даден момент.
Експертната комисия въвежда и така нареченото точкуване. Т.е колкото повече постижения, толкова повече пари .
Росен Войнов – председател на ПК по спорт в община Лом
„Събират се всички точки от дадения клуб. Примерно този клуб има 10 човека по 100 точки, прави 1000 точки „.
Репортер: „Това какво означава ?“
Росен Вайнов : „Означава следното:
„След като се направят тези точкувания и с видят всички клубове, колко точки имат, тази сума се разделя на средствата, които са заложени по наредба, която трябва да бъде за развитие на спортните клубове – 55%.
И така събираме всичко и ако кажем, че имаме 30 хиляди лева за спорт, клубовете са събрали общо 30 хиляди точки. Разделяме ги и се получава левче на точка и ако клуба има 1500 точки, получава 1500 лв. “
След въвеждането на тази система, клубовете недоволстват, но според местната власт в Лом най-сетне има ред, сигурност и изрядност в публичните средства за спорт.
Росен Войнов – председател на ПК по спорт в община Лом
„Ние наблягаме на държавните първенства, защото в края на краищата ние целим да развием детско юношеския спорт. Децата да бъдат ангажирани.
Репортер: Сега колко клуба имате тук ?
Росен : „ В момента останаха 3, които са изрядни. Имат отчети и всичко. Тези, които не ни предоставиха протоколи от държавни състезания и това е, защото те нямаха лиценз дори от министерството на младежта и спорта. Казахме им, докато не представите необходимите документи, няма как да стане. Ние имаме резерв 10%, но когато представите документите, тогава ще бъдете финансирани.“
А отчетите на изрядните клубове, са достъпни и на сайта на Министерството на младежта и спорта.
15.08.2017, 14:05 часа
2041 1
Коментари

Северозападнал

15.08.2017, 15:04 часа
Брей, топлата вода стигнала и до Лом! Този начин на точкуване се прилага на национално и общинско ниво от края на миналия век...
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha