Уникална находка! Три гроба на монаси откриха в манастир край Враца

Уникална находка! Три гроба на монаси откриха в манастир край Враца Три гроба, най-вероятно на монаси, откриха археолозите от Регионалния исторически музей /РИМ/ при проучването на притвора на църквата на средновековния манастир "Света Троица" край Враца.
Погребаните са възрастни индивиди, а в гробовете, които се намират под пода и основния камък на притвора, няма дарове, което предполага, че те са били част от манастирското братство, разказа археологът Александра Петрова, която е ръководител на проучващия екип.
Тя допълни, че две от телата са погребани по християнски обред - по гръб, с кръстосани на гърдите ръце и ориентирани изток-запад, а костите на третия са препогребани. Проучванията на средновековния манастирски комплекс, закътан на един от скатовете на Манастирски дол край Враца, се извършват за втора година. Предполага се, че средновековният манастир "Св. Троица", който се споменава в църковни документи като книжовно средище през 16-17 век, е разрушен в края на 18 век или началото на 19 век, когато кърджалии се опитват неуспешно няколко пъти да превземат Враца.  
16.08.2017, 15:58 часа
2129 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha