Експерти: Европа трябва да се готви за война

Експерти: Европа трябва да се готви за война За ширещата се терористична вълна са виновни всички европейски лидери от Втората световна война насам, посочи проф. Михаил Константинов за атаката в Барселона.
Терористите трябва да бъдат безмилостни унищожавани, а в момента ги борим с плюшени играчки. Тези, които са заподозрени, трябва да разберат, че създават огромни проблеми за семействата си и да бъдат изолирани, заяви проф. Константинов по БТВ, след вчерашния кървав терористичен акт в Барселона, при който загинаха 13 души.  
По думите му засега България изостава изолирана от тероризма. Според него обаче българската зелена граница трябва да бъде запечатана. Българските управляващи, с всичките си кусури, са много по-адекватни от всички западни ръководители взети заедно, каза още проф. Михаил Константинов.
"Европа трябва да се готви за война и да се държи мъжки", това заяви в студиото на сутрешния блок на Нова ТВ експертът по антитероризъм Христо Смоленов.
Според него европейските управници са длъжни да вземат мерки и да защитят гражданите: 
"Не трябва реакцията на управляващите да се свежда до масови снимки със съболезнования, част от които звучат кухо и протоколно".
С Барселона се разширява периметърът на новия тип тероризъм на вълците единаци. Мога да свържа избора на Барселона със започващото поклонение в Мека или със загуба на испански бойци на джихадистите, коментира по БТВ експертът по сигурност Славчо Велков. 
Ударът постигна целта си – предизвика страх и ужас. 
Свидетели сме на диверсификация на тероризма. Подобни удари ще са бъдещето на тероризма в Европа, заяви той. 
Бихме могли да сравним профила на терористите от Барселона с този, който извърши терористичен акт в Париж – извършва се атентат и извършителите бягат от мястото на атентата, каза още Велков. 
„Това не е удар толкова срещу Испания, колкото срещу туризма”, заяви пък по Нова ТВ арабистът проф. Владимир Чуков. 
По думите му обаче този е бил много жесток, защото водачът е карал на зигзаг, тоест, той се е опитвал да обхване максимално хора. Около десетина човека според него са преките извършители. 
Досега Испания сякаш беше извън обсега на терористите, отбеляза Чуков. Той цитира данни, според които Испания е топ предпочитана дестинация от младите арабски туристи. Втората предпочитана дестинация е Гърция, третата – Хърватска, а четвъртата – България. На всеки четири подготвяни атаки една се случва, каза още арабистът.
Възможно е да се работи по хипотезата, че Испания е била обект на операция по организирано нападение на няколко места с цел създаване на масова психоза, на масова паника, на страх, особено в хората, които пристигат в Испания за почивка и отдих, защото Испания е може би най-посещаваната от туристи държава през този сезон в Европа. Това заяви и ген. Кирчо Киров по БНР, бивш директор на Националната разузнавателна служба. Той заяви още, че дейността на терористичните организации ще продължи и никой не следва да се чувства застрахован от подобни неща. 
След всеки терористичен акт ние констатираме проблема, но очевидно не намираме правилните решения. Зад терористичните атаки трябва да виждаме процесите и отговорността не е толкова на службите за сигурност колкото на политиката и политиците. Това каза по БНТ Любомир Кючуков - ръководител на Института за икономика и международни отношения. Той беше категоричен, че "отговорът на глобалния тероризъм може да бъде само глобален, тоест обединен".
18.08.2017, 11:07 часа
963 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha