"Северняци" от Видин представят България на фестивал в Унгария

"Северняци" от Видин представят България на фестивал в Унгария Фолклорна студия "Северняци" ще участва в 13-тия Международен фолклорен фестивал "Свети Стефан" в унгарския град Кечкемет. Фестивалът е в програмата за отбелязване на най-големия национален празник на Унгария- 20 август. 38 танцьори от "Северняци" ще се изявят на няколко сцени, заедно с представители на още пет държави- Латвия, Литва, Турция, Италия и Унгария, каза ръководителят Ерик Петров.
"Поканени сме от международна организация. Ще участваме 38 души-внушителна група, и сме подготвили разнообразна програма за няколко концерта, в които ще покажем хора и танци от Северняшка област, имаме хора от Тракия и Шопско. Тръгваме с приповдигнато настроение и ще се забавляваме", каза Петров.
На 19 август всички фолклорни състави ще дефилират в унгарския град Кечкемет. Сцени ще има и в Сегед и в други градове. За танцьорите е подготвена и съпътстваща развлекателна програма. 
Фестивалът "Свети Стефан" в Унгария е традиционен, тази година се провежда в дните от 18 до 21 август. На 20 август унгарците отбелязват основаването на своята държава и Деня на Свети Стефан- в чест на Стефан I, първият крал на Кралство Унгария, който е канонизиран на 20 август 1083 година от папа Григорий VII. В Будапеща празненствата започват още от сутринта с издигането на унгарското знаме и продължават цял ден. Основните събития включват шествие на Светата дясна ръка на Свети Стефан около Базиликата, стрелба с лък, воден парад и въздушно шоу покрай бреговете на Дунав, а кулминацията е зрелищна заря над река Дунав. 
Участието на "Северняци" на международния фолклорен фестивал в Унгария е част от програмата за отбелязване на петата годишнина на формацията. Преди месец танцьорите участваха във фестивал в Сърбия. Изявите в Унгария са на 19 и 20 август. 
18.08.2017, 11:20 часа
1404 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha