Шествие срещу омразата организираха роми от Видин

Шествие срещу омразата организираха роми от Видин С шествие роми от Видин се противопоставеха на агресията и омразата в обществото. Организирани са от група „Ангалутне“ в социалната мрежа, а за исканията си разпространиха декларация. Пред Речната гара във Видин, където започна шествието, обявиха, че престъпността няма етнос и се разграничават от криминалните действия на всички български граждани, определящи се като роми. Настояха съдебната система да е по- ефективна, за да има възмездие за всички случаи на насилие. В града ни има етнически мир, но в социалната мрежа са изразява омраза, обяви Георги Георгиев.
„Излизаме на протест, за да изразим нашето недоволство от тази омраза, която се насажда в съзнанието на българите. Чрез този протест ние искаме да насочим общественото внимание към истинския проблем- корупцията, политическата мафия и неефективните правителства от 20 години насам“, каза Георгиев.
За подкрепа от граждански организации призова Русин Коцев, а в превод името на групата в социалната мрежа, организирала протеста означава "хората отпред, първите".
„Това е нашата идея, да вдигнем малко шум и ако може други граждански организации също да ни подкрепят. Ние тук излизаме хора, които не сме престъпници, плащаме си данъците. Повечето от нас са с висше образование. Излизаме да покажем, че не всички роми са престъпници. За съжаление, прекалено много се генерализира в медийното общество и в медийната среда с този въпрос“, допълни Коцев.
Пред Речната гара във Видин участниците в шествието запазиха минута мълчание в памет на жертвите на атентата в Барселона, след което потеглиха към областната управа и сградата на общината, където застанаха за кратко. Шествието завърши с поднасянето на цветя пред паметника на Васил Левски във Видин.
18.08.2017, 15:44 часа
848 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha