5 здравословни заместители на захарта

5 здравословни заместители на захарта Първото нещо, което всички ви съветват, когато искате да започнете да водите по-здравословен начин на живот, е да се откажете от захарта. Знаем, че не е полезна за организма ни, а освен това съдържа 398 ккал за 100 грама. Тъй като понякога просто не може да устоим на желанието си за сладко, ви предлагаме 5 полезни алтернативи.

1. Кокосова захар
Макар високата си енергийна стойност (375 ккал на 100 гр), тя има нисък гликемичен индекс, което означава, че се увоява по-добре. Освен това, съдържа желязо, калий, магнезий, цинк и антиоксиданти. Богата е още на инулин, вид фибри, които имат пробиотични свойства. 

2. Агаве
Въпреки че е калоричен (310 ккал на 100 гр), агавният сироп е много по-сладък от захарта, което означава, че може да се добави в по-малки количества. Също така е много по-полезен, тъй като е богат на калций, желязо и калий.

3. Меласа
Меласата е сладка и има плътна структура. Тя също се прави от захарна тръстика, но съдържа значително повече минерали. Източник е на калций, магнезий, калий и желязо. Енергийната й стойност е 296 ккал на 100 г, съобщава "Ай Уомън".

4. Соргова захар
Произвежда се от сока от сладко сорго (житно тревисто растение). Сорговата захар се използва в Китай от древостта и е известна с ползите си за здравето. Също така съдържа половината от калориите в обикновената захар, по-конкретно - 280 ккал на 100 гр.

5. Стевия
Абсолютният лидер сред ниско калоричните заместители на захарта. Не само, че съдържа едва 18 ккал на 100 гр, но също така е 25 пъти по-сладка от захарта, което означава, че трябва да използвате съвсем малко. Притежава противовъзпалително действие и участва в обмена на веществата без участието на инсулин, така че не повишава, а нормализира нивото на захарта в кръвта.
20.08.2017, 16:02 часа
1102 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha