Шипченска епопея: Стотици ще изкачат историческия връх за честването

Шипченска епопея: Стотици ще изкачат историческия връх за честването Честванията на 140 години от Шипченската епопея стигат своята кулминация в събота. В този ден си спомняме за героичните боеве на старопланинския връх, а по традициястотици българи ще изкачат историческия връх, за да отдадат почит на героите, загинали за свободата на България.
Отбраната на Шипченския проход в рамките на 6 дни през 1877г остава в историята ни като Шипченската епопея, а и днес си спомняме за българския героизъм с поредица от събития.
Провежда се и панихидата в памет на загиналите в шипченските боеве в Соколския манастир. Организирани са туристически походи, детски работилници, историческа въстановка, прожекция на филми и официална част в 12:00 часа.
Във връзка с програмата се ограничава и движението на превозни средста, преминаващи по пътя Габрово - Шипка - Казанлък, предава Нова тв. 
Пловдивчани и техни съратници от цялата страна ще направят опит да увият паметник до Шипка с гигантско знаме, половината от което ще е с българския трикольор, а другата половина – с флага на Руската федерация. 
Инициативата е на Движение на русофили „Петко Войвода”, чиято централа се намира в Пловдив. Идеята е паметникът на Александър II, който се намира на Орлово гнездо, да бъде обгърнат в ранните часове на 26 август, когато е кулминацията на честването на 140 години от боевете на Шипка.
Знамето, което членовете на организацията са подготвили, е с размери 2,10 на 65 метра. Предвидено е да може с него да се обиколи цялата основа на паметника, като флагът да бъде захванат със специално изработен за целта опълченски кръст, предава Трафикнюз. 
26.08.2017, 08:54 часа
640 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha