Руският шистов петрол ще ликвидира ОПЕК

Руският шистов петрол ще ликвидира ОПЕК Когато руските компании се заемат с разработването на находища на шистов газ в Сибир, ОПЕК може да се разпадне, а Саудитска Арабия, Иран и Ирак повече няма да могат да управляват цените на петрола. До този извод достига анализаторът на Forbes Кеннет Рапоза. 
Авторът отбелязва, че Русия е на второ място по запаси на шистов петрол в света, като само в Баженовското находище, разположено близо до Екатеринбург, според различни оценки, има запаси от 600 милиона до 174 милиарда дона шистов петрол.  
"За ОПЕК това е смъртоносен сигнал. В Баженовското находище има повече петрол, отколкото до момента е бил извлечен от най-голямото находище в Саудитска Афрабия - Гавар", пише Рапоза. 
Заедно с това, прави извод автора, развитието на добива на шистов петрол в Русия ще доведе до намаляване на цените на горивата, при което Русия ще работи в рубли, за разлика от САЩ, което ще даде на страната възможност да си позволи по-ниски цени на петрол, за разлика от другите играчи на пазара на горивата.   
30.08.2017, 12:20 часа
971 1
Коментари

Миньон Пустиняк

31.08.2017, 07:55 часа
Както казват Пустиняците от Мездра: Еееб@нйеееееееее....... :)
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha