Манолова скочи на МОН: Черно-бели учебници! Черно-бяло мислене!

Манолова скочи на МОН: Черно-бели учебници! Черно-бяло мислене! Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с настояване да се отмени издаването на черно-бели учебници и да се спре разпространението им.
Препоръката на омбудсмана идва след гневните обществени реакции в социалните мрежи на предложените за 8 клас черно-бели учебници, които според издателя са за "притеснени" родители. Те са с 30% по-евтини от цветните.
"Това решение е скандално и дискриминиращо, защото по косвен път разделя децата на България, насаждайки дискриминация, поощрявайки социалното разделение между тях", посочва в становището си до образователния министър Манолова.
Тя е категорична, че издадената заповед не показва с нищо, че основният приоритет на правителството е образованието.
"Говорим за равен достъп до образование на всички деца в България, а въвеждаме дискриминационни политики в дейностите на образователната система", подчертава Манолова.
Според обществения защитник държавата трябва да се погрижи за правото на децата на образование чрез мерки, които да не задълбочават така или иначе вече съществуващи неравенства.
"Важна задача на образованието е да научи децата да живеят заедно, да планират общо бъдеще и да управляват конфликти", посочва омбудсманът.
Манолова смята за неприемливо "черно-бялото" мислене точно в образователната среда и чрез учебниците да се засилва разделението в обществото ни.
"Смятам, че ролята на държавата е да полага усилия в заличаването на пропастта между бедни и богати, да стимулира "цветното" мислене, изграждайки достойни, ерудирани и образовани млади хора", завършва омбудсманът.
31.08.2017, 14:29 часа
1282 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha