Корнелия Нинова: Не правим закон за едно правителство, днес управлението е на Борисов, утре ще е наше

Корнелия Нинова: Не правим закон за едно правителство, днес управлението е на Борисов, утре ще е наше Проектът за Антикорупционен закон бе основната тема, заради която се събра Националния съвет на БСП. Тъй като пленумът съвпадна и с началото на новия политически сезон лидерът на левицата Корнелия Нинова очерта и основните приоритети и резюмира действията на партията до момента, коментира и действията на управляващата коалиция между ГЕРБ и Обединени патриоти.
„Правителството на Бойко Борисов и Валери Симеонов стартира политическия сезон с програма, която е отстъпление от предизборните им обещания. Програмата е отстъпление от предизборни обещания. Десетки приоритети т.е. липса на приоритети. Стотици мерки, които не са съобразени една с друга", коментира Нинова, цитирана от „Фокус".
Тя заяви, че БСП продължава изпълнението на своята програма без отстъпление от това, с което са се ангажирали пред хората в предизборната кампания. Нинова предложи на Националния съвет на партията да си поставят стратегическа цел - справяне с бедността, и обяви, че освен това в новия политически сезон БСП ще предложи нов Закон за банката за развитие, тъй като към момента тази банка се е превърнала в инструмент за финансиране на 6-7 големи фирми в България.
Нинова отчете, че през изминалия сезон от БСП са се ангажирали с политики за държавната и общинска собственост, политики за малки и средни предприятия, Закон за храните, Закон за ЧСИ, който представлява част от политиката на партията за борба с монополите, грижа за доходите и слабите хора.
Конкретно по темата за Антикорупционния закон, Корнелия Нинова обяви:
„Има в историята едно събитие по конкретен повод, но исторически се е насложил един израз, който е ключов за такива моменти. Той е латински и е „Зарът е хвърлен и няма връщане назад". В такъв момент се намираме другарки и другари. Или започваме истинска борба с корупцията и го разбираме това или за пореден път има имитация. Управляващите предлагат поредната имитация на борба с корупцията за отчет пред предстоящия мониторингов доклад. Защо имитация? Тяхното предложение е орган, който събира информация, констатира административни нарушения и издава предписания", заяви Нинова.
По думите ѝ предлаганият от ГЕРБ антикорупционен законопроект не предвижда единният орган да се бори с корупционни престъпления, нито да има разследване. Нинова посочи, че през всички години на прехода е имало имитации за борба с корупцията, но резултат - никакъв.
По думите ѝ днешното заседание на Националния съвет на БСП е ключово и попита членовете на партията дали тръгват единни като юмрук в битката с паралелната държава.
„Опитват се в последните дни по различни начини да ни внушават, че трябва да направим общ законопроект, да вземем от двата най-доброто, да се обединим и в името на България да спрат политическите дрязги и веднъж завинаги да решим проблема с корупцията. Ще го направим при три условия. Първото е този орган да се занимава с разследване, а не с констатации, т.е. истинско събиране на доказателства. Този орган да се занимава с корупционни престъпления по високите етажи на властта, а не с констатиране. Този орган да има председател, назначен от президента на републиката. Ние не правим закон за едно правителство и за един президент. Ние сме сериозна партия и предлагаме трайно законодателство. Днес правителството е на Бойко Борисов, утре ще е наше", каза Нинова.
Според нея трябва да има власт-власт възпира.
„Говорили сме си за паралелната държава, която краде по независими експертизи 10 млрд. лв. годишно от джоба на всеки българин. Само да припомня, че преизчислението на всички пенсии годишно струваше около 1 млрд. лв. Помощта за децата с увреждания струва 70 млн. лв. Виждате какво говорим на фона на 10 млрд.
Освен, че живеем в паралелна държава, като че ли живеем в два паралелни свята - на управляващите и на реалния живот. Бих искала да ви цитирам няколко неща само от вчерашния ден, за да видите двете реалности. Управляващите сутринта в парламента: „Добрите новини бележат началото на новия политически сезон. Няма да отстъпим, както и досега от политиките за ликвидиране на неграмотността. Укрепването на обществения ред и сигурността продължават да бъдат сред законодателните ни приоритети. Няма да си затваряме очите пред криминогенната обстановка в страната", цитира откъс от декларацията на Цветан Цветанов лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Тя посочи, че на фона на картината, която е очертал Цветан Цветанов в парламента, вечерта по новините са съобщили за инцидент в Пазарджишко с 6-годишно дете, застреляло собственик на заведение; за баща, който се е дрогирал пред детето си в заведение; за агресия в метрото на София; за издирване на двама маскирани и други.
„Обществото очаква алтернатива на това управление. И нека този политически сезон да бъде сезонът на алтернативата за „БСП за България". Да започнем с антикорупционното законодателство, защото разбирам, че не можем да направим нищо друго, ако не спрем политико-бизнес-олигархичната мафия, която краде тези 10 млрд. лв., за да ги разпределим към онези социални слоеве, които имат нужда от тези пари. Антикорупционният закон е част от тази битка с паралелната държава", допълни лидерът на БСП.
През октомври Пленумът на БСП ще приеме позиции, които ще преложим да се включат в разговорите на Българското председателството на Съвета на ЕС. Нинова предложи планът за работа на партията да се съсредоточи в няколко теми.
„Новият сезон започва на основата на две големи събития за страната. Това е председателството на Съвета на ЕС и приемането на бюджета за 2018 г., който е израз на всички политики, които искаме да заложим в него. По отношение на председателството, имаме работна група с ръководител Сергей Станишев. Колегите работиха в последните месеци и предвиждаме през октомври НС на БСП да приеме позиции, приоритети за председателството, които парламентарната група да предложи в Народното събрание и на правителството и те да бъдат включени в двустранните и многостранни разговори, които ще се провеждат догодина", коменитра Нинова.
Лидерът на БСП заяви, че партията ще изработи своя алтернативен бюджет, на който ще заложат всичко, което имат в своята политическа програма и с което са се ангажирали в предизборната кампания към българските граждани. Нинова отчете, че до края на годината ще се състоят и трите големи леви дискусии за това какво се е случило в лявото в света, в Европа и в България.
„Планът е начертан, започваме в края на септември и началото на октомври с първата дискусия, която обхваща Великобритания, Германия и Франция и левия проект на България. След това ще продължим с втората, която е Югоизточна Европа и третата е на Балканите и проекта на БСП за развитие на лявото", добави лидерът на БСП.
02.09.2017, 13:07 часа
847 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha