Филип Попов: ГЕРБ предлагат имитация на борба с корупцията, а БСП – резултати

Филип Попов: ГЕРБ предлагат имитация на борба с корупцията, а БСП – резултати  „ГЕРБ искат да продължат да маркират борба срещу корупцията, а ние искаме резултати. Те не предлагат истинска борба - наказателно преследване от страна на държавата", заяви пред "Нова телевизия" секретарят на ПГ на „БСП за България" Филип Попов.
Той коментира, че БСП е последователна в желанието си за борба с корупцията и затова няма да подкрепи законопроекта на управляващите, както не е подкрепила и този на Кунева, защото и двата не стават. Попов подчерта, че няма проблем с Конституцията по отношение на правомощията на президента и предложението на левицата той да избира председателя на единния орган на борба с корупцията по високите етажи на властта. Депутатът от левицата заяви, че при срещите с главния прокурор на републиката, с председателя на Върховния административен съд не са били изказани такива тези, които управляващите се опитват да внушават. Той обаче подчерта, че ГЕРБ предлагат Борисов да си избере председател на комисията и той да го разследва, защо корупцията е съсредоточена в изпълнителната власт.
„Конституционният съд е този, който трябва да вземе решение както по отношение на нашия законопроект, така и по отношение на този на ГЕРБ", допълни социалистът.
„Искаме да създадем специализиран орган, който да се занимава само и единствено с корупционни престъпления. ГЕРБ предлага обединяване на всички сега действащи органи", обясни Филип Попов.
Той наблегна, че има препоръка и от ЕК внимателно да се разгледа случая, защото сред тях има и органи с добри резултати като Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. По думите му това имущество може да е незаконно придобито не само вследствие на корупция.
„Искаме този орган да има разследващи функции", подчерта Филип Попов.
Според него прокуратурата е заявила готовност да работи по сигнали за корупция по високите етажи на властта, но няма такива сигнали.
„Когато разследващите органи съберат доказателства по реда на Наказателно- процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, те ги предоставят на прокуратурата, която ги внася в съда и се образува дело. В момента нито събират, нито разследват, нито имат сигнали и не се стига до прокурор, което е проблемът. Очевидно има страх в обществото да се работи по такъв род сигнали", заключи Филип Попов.
04.09.2017, 13:26 часа
1076 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha