Китай забрани криптовалутата

Китай забрани криптовалутата Централната банка на Китай обяви за незаконни всички операции с първично предлагане на токени в криптовалута (Initial coin offering, или ICO, еквивалент на първичното публично предлагане на акции). Това означава, че всички ICO в страната трябва незабавно да бъдат преустановени, а съответните онлайн платформи - закрити, съобщава Technews.
Решението на банката, обявено вчера, идва след продължително разследване на законността на операциите с ICO, които за разлика от операциите с акции не подлежат на регулиране. По данни на банката, над 90% от ICO са потенциални нарушители на законите срещу нелегалното финансиране и противодействие на измамите във финансовата сфера, отбелязва „Блумбърг".
Делът на ICO проектите, привличащи средства за инвестиции, не надвишава 1%, установява разследването на Централната банка на Китай. Според официалната позиция на регулатора, всички ICO в страната вече се считат за незаконни. Банката ще наказва строго подобни нарушения в бъдеще и заплашва с правни последствия вече завършени ICO.
Централната банка на Китай настоява също така организациите и физическите лица, които вече са събрали средства от предлагане на токени в криптовалута, незабавно да ги върнат на инвеститорите, но не уточнява механизма за това.
Според решението на банката, цифровите токени не могат да се разглеждат като платежни инструменти, издадени от парично-кредитни организации, и нямат правото и юридическия статут на парично средства. Ето защо регулаторът забранява тяхното използване в качеството на средство за пазарни и банкови операции.
Онлайн платформите за първично предлагане и услуги за обмен с участието на криптовалути ще бъдат закрити, а нарушителите ще останат без лицензи. Същите мерки грозят банките, на които се забранява да предоставят ICO услуги. В допълнение, Централната банка на Китай ще контролира изтриването на всички мобилни приложения от съответните търговски платформи.
05.09.2017, 14:58 часа
790 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha