Съдът на ЕС отхвърли жалбата срещу квотното разпределение на мигранти

Съдът на ЕС отхвърли жалбата срещу квотното разпределение на мигранти Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата на Словакия и Унгария срещу европейската миграционна политика и потвърди правото на Брюксел да изисква от страните членки да приемат кандидати за убежище, предаде Ройтерс.
Съдът постанови, че ЕС има право да налага на националните правителства да приемат на квотен принцип бежанци, главно от Сирия, приютени в Италия и Гърция.
"Съдът отхвърля жалбите на Словакия и Унгария срещу временния механизъм за задължително презаселване на кандидати за убежище, се казва в решението. Механизмът допринася Гърция и Италия да се справят с последиците от миграционната криза от 2015 г."
Програмата, изготвена от Европейската комисия, беше одобрена с мнозинство от гласовете на страните членки въпреки съпротивата на бивши комунистически страни, които настояват, че обществата им не могат да интегрират мюсюлмански имигранти. Тя предвижда презаселване на 160 хиляди кандидати за убежище, от които досега са преместени едва 25 хиляди.
Не се забавиха и реакциите. 
Унгарският външен министър Петер Сиярто определи като "възмутително и безотговорно" решението на съда на ЕС, който отхвърли жалбите на Унгария и Словакия срещу квотното разпределение на мигрантите, предаде Асошиейтед прес.
Сиярто заяви, че това решение поставя в опасност сигурността и бъдещето на Европа. Той предупреди, че Унгария ще продължи да оспорва опитите на ЕС да принуждава страните членки да приемат кандидати за убежище. Сиярто добави, че Унгария ще продължи също да поставя ударението върху защитата на външните граници на ЕС и че е време ЕС да се откаже от "неуспешния" механизъм за презаселване на кандидати за убeжище.
Словакия от своя страна уважава решението на Съда на Европейския съюз да отхвърли жалбата им с Унгария срещу миграционната политика на ЕС, но няма да промени негативното си отношение към бежанските квоти, каза премиерът Роберт Фицо, цитиран от Ройтерс.
 "Позицията ни за квотите остава непроменена", каза Фицо. Ще продължим да работим за това солидарността да бъде изразена по различен начин, а не други страни да ни натрапват мигранти, които и без това не искат да са тук", добави той.
Междувременно германският външен министър Зигмар Габриел приветства решението на Съда на ЕС, който постанови, че държавите членки трябва да приемат бежанците и търсещите убежище лица, предаде Ройтерс.
"Винаги съм казвал на нашите източноевропейски партньори, че е правилно, ако има съмнение, нещата да се изясняват по съдебен ред. Сега обаче очакваме от всичките си европейски партньори да се придържат към решението и да приложат споразуменията незабавно", каза Габриел в комюнике.
06.09.2017, 14:53 часа
964 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha