Бум на сифилис сред децата в България

Бум на сифилис сред децата в България Общо 218 регистрирани случая на сифилис има у нас за периода 1 януари – 31 юли 2017 г. Това посочва министърът на здравеопазването Николай Петров в писмен отговор до народен представител, предаде репортер на агенция БГНЕС.
рекламаСтатистиката показва, че през първата половина на годината се отчита двоен ръст на регистрираните случаи на сифилис сред младежи на възраст между 15 и 19 години, спрямо второто полугодие на 2016-та. 28 регистрирани случая на сифилис сред тинейджърите има в периода януари-юли месец тази година, докато през юли-декември месец миналата година, тези случаи са били 14.
От данните на Националния център за обществено здраве и анализи, които министър Петров цитира, се разбира, че в последните месеци се забелязва своеобразен бум сред младежите на възраст 15 и 19 години на сифилис в областите Сливен, Стара Загора и Перник. Във всяка от трите области са потвърдени по пет случая, докато в столицата те са три.
Най-много са регистрираните случаи на болестта във възрастовата група между 30 и 39 години – 62, а във възрастовата група между 20 и 29 години, регистрираните носители на сифилис са 58. 12 бебета на възраст до 4 години са регистрирани с вроден сифилис в първите седем месеца на годината. Има и десет регистрирани случая на носители над 60-годишна възраст.
Обобщените данни за периода януари-юли месец 2017 г. разкриват, че сифилис е открит при 93 жени и 125 мъже. Данните на здравните власти сочат, че в две поредни години – 2014-та и 2015-та у нас е имало бум на регистрираните случаи на сифилис, съответно 623 и 626 души, което прави по 8,6-8,7 души на 100 000 души население. Това е почти двойно повече, спрямо установените случаи на сифилис в годините 2011-та и 2012-та, съответно 335 и 327.
През миналата – 2016-та година са регистрирани общо 553 пациенти със сифилис.
София, Варна, Пловдив по традиция са градовете с най-много регистрирани случаи на сифилис.
Здравният министър припомня, че сифилисът е едно от заболяванията, които подлежат на задължително съобщаване и отчет. Диспансеризацията на пациентите е доброволна и се осъществява със съгласието на пациентите, освен в случаите, които тя е част от постановено от съда задължително лечение по Закона за здравето или НПК.
Първият стадий на сифилиса се характеризира с появата на безболезнена язва. Понякога могат да се появят и множество такива ранички. Развива се след около 20-35-40 дни след инфектиране със заболяването. Около шанкъра често се наблюдават подути, но безболезнени лимфни възли, както например в слабините. Въпреки че раничката може да изчезне сама след 3-6 седмици, болестта се проявява отново няколко месеца по-късно под формата на вторичен ранен сифилис, особено когато сифилисът в начална фаза не е лекуван.
Вторичният сифилис представлява системна фаза на заболяването, т.е. може да засегне множество органи в тялото. По време на тази фаза пациентите могат да изпитат различни симптоми, но обикновено развиват кожен обрив, без сърбеж.
11.09.2017, 15:27 часа
1116 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha