Всеки десети лев от сметките за ток отива за кражбите

Всеки десети лев от сметките за ток отива за кражбите Бившият член на КЕВР Еленко Божков обясни в ефира на Би Ти Ви какъв е механизмът за кражба на ток в енергийната ни система. Технологичните разходи или технически загуби натоварват крайната сума в сметките. Търговецът, който ви продава плаща всичко и той под някакъв начин трябва да усчетоводи загубите и да ги включи в разходите. Така се случва и при дружествата, които отчитат електромерите.
„До скоро нямаше как това да се отчете. Сега обаче около 10% в сметките ни за ток отиват за кражбите на ток“, посочи експертът.
Реалните разходи за технологични разходи са не повече от 5-6%, които се губят по трансформаторите. „Кражбите се откриват по следния начин: това което показва балансовия електромер, плюс сбора на показателите от другите електромери на абонатите и разходите трябва да  дадат една стойност. Когато тя се разминава – има кражба. Ако всички консумират определено количество електроенергия, този който не отчита потребление краде и разходът му се разпределя между останалите абонати“, обясни Божков.
12.09.2017, 09:10 часа
1510 1
Коментари

Баце

12.09.2017, 09:35 часа
А всеки втори за римляните
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha