Зимнината на баба - двойно по-евтина от купешката

Зимнината на баба - двойно по-евтина от купешката Зимнината, приготвена от баба, ни излиза поне два пъти по-евтина от купешката. Изгодата е още по-голяма, ако ползваме плодове или зеленчуци собствено производство.
Компотът от праскови например в магазина излиза по около 3 лв., за буркан от 550 грама. Приготвен у дома - дори и в малко по-голям, той би ни излязъл около левче. Малко по-ниска е разликата при компотите от малини. Приготвен в къщи, бурканът от 0,8 л би ни излязъл с купени от пазара, а не набрани от Балкана, малини към 1,50 лв. В супермаркета цената му гони 3 лева. Решим ли да си направим компот от друг полезен горски плод – боровинката, то бурканът ще ни струва около 2,50 лв., а купешкият от 680 грама върви по 4 кинта. Най-евтино би ни излязло да си направим компот от сини сливи, защото основната суровина за тях в момента на пазара може да се намери и по 60 ст. за кило. Обикновен буркан би ни излязъл не повече от 70 ст. и то при положение, че сме купили плодовете на средната цена от 1,08 лв./кг., пише „Монитор“.
В същото време в търговската мрежа фабрично произведеният продукт се предлага по около 1,70 лв. Направим ли си домашен конфитюр от сини сливи, той би струвал не повече от 1,50 лв. за бурканче. В търговските вериги той е с около 2 кинта по-скъпо, а бурканче с претенциите за биопроизход в специализиран магазин или от сергията на бабите на пазара би ни излязло в най-добрия случай поне петарка. Отделно в продаваните на сергиите домашни сладка плодът е много по-малко от сиропа. Голям буркан 0.8 със сладко от праскови, приготвено в къщи, би ни струвало около 2,50 лв. Три пъти по-малко количество от 360 грама върви в обикновените магазини върви по 1,80 - 2,00 лв.
Доста по-малка е разликата при корнишоните в буркан. Купешките излизат около 2 лв., да си го направим у дома ще ни излезе поне 1,30 лв. Решим ли обаче да си приготвим зелен фасул в буркани, може и да се минем. Сега на пазара най-евтиният пресен зелен фасул върви по сергиите в София по около 2 лв. килото, а готовият продукт в магазина излиза по 1,85 лв. В сравнение обаче с продавания био зелен фасул, предлаган по 5,65 лв. за буркан от 600 грама, то сме на голяма печалба. Доматите за консерви по сергиите в столицата сега са по 70-80 ст. и един домашен буркан би ни струвал почти толкова. В магазините подобен буркан сега се продава по 1,58 лв.
Доста по на сметка би ни излязло да си приготвим домашно кьополу. Бурканче от половин кило от него сега се продава по суперите за 4,39 лв. Килограм патладжани по пазарите в София излиза около левче, доматите са 70-80 ст, а червените чушки до 2 лв. При това положение собственото ни производство в най-лошия случай би ни излязло около двойно по-евтино. 8 обикновени буркана с царска туршия биха ни стрували 16-18 лв., ако си ги приготвим у дома. По магазините опаковка от 950 грама се предлага по около 3 лв. Икономията в случая е не повече от левче.
Мешаната туршия в търговските вериги върви по 3,79 лв./кг. Домашно приготвена би ни излязла поне 3 пъти по-евтино. В калкулирането на цената за домашното приготвяне на зимнината трябва да имаме предвид и разходите за ток или дърва, особено, когато правим по-големи количества за децата и внуците например. Не на последно място е редно да сложим в сметката и загубеното време.
14.09.2017, 09:33 часа
695 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha