Пъстър и богат Фестивал на занаятите се проведе в община Козлодуй

Пъстър и богат Фестивал на занаятите се проведе в община Козлодуй „Първото издание на Фестивал на занаятите премина изключително успешно и аз се радвам, че представихме разнообразни занаяти, сътворихме прекрасна програма и посрещнахме хиляди гости. Благодаря на всички пенсионерски клубове, които се включиха в организацията, на фирмите, които ни съдействаха финансово и логистично, на младежките групи и на всички граждани, които бяха с нас в двата дни на фестивала”. Това каза кметът на община Козлодуй Маринела Николова по повод двудневния празник на занаятите, проведен в Ботев парк през почивните дни.
Тридесет занаятчии от Козлодуй, Плевен, Габрово, Видин, Враца, Монтана, Мездра, Лом, Софрониево, Мизия, Бяла Слатина, Михайлово, Моравица, Ботевград, Чипровци, Кунино бяха участници в изложението. При тях, в специалните работилници, които бяха отворени и двата дни на фестивала, малки и големи практикуваха килимарство, дърворезба, грънчарство, ножарство, плетива.
Първата вечер на сцената се представиха дванадесет самодейни състава, които вдигнаха публиката на крака с ритмичните си и вълнуващи изпълнения. В откриването на фестивала се включи професор Спас Доневски – дизайнер и син на почетния гражданин на Козлодуй – Тодор Доневски, който е един от основателите на козлодуйската гимназия. Спас Доневски е бил дълги години заместник ректор, ръководител катедра и член на академичния съвет на Националната художествена академия. Професорът припомни от сцената традициите в българското занаятчийство. Специален гост на Фестивала на занаятите в неделната вечер беше Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Прекрасните артисти пресъздадоха на сцената в Ботев парк песни и танци от цялата страна, а присъстващите се включиха в многобройни хора и изпълниха поляната в парка.
Над 2 000 гости посетиха фестивала в двата дни. Община Козлодуй анкетира десетки граждани във връзка със събитието. 88% от гражданите са отговорили, че организацията е много добра, 12%, че е добра. В препоръките, които отправят анкетираните граждани, преобладават следните пожелания: да има по-голям избор на хранителни продукти по време на събитието, да не се допускат автомобили в Ботев парк, да се поканят повече занаятчии. „Препоръчвам да се продължи традицията за радост на всички и организаторите да запазят същия дух на празника”, четем в една от анкетните карти.
Всички занаятчии, които приеха участие в изложението, също попълниха анкетни карти, от които се вижда, че 100% са удовлетворени от условията, посрещането и от контактите с гражданите. Една от препоръките е: „Правете по-често подобни събития, хората ги харесват. Трябва да давате още по-голяма трибуна на творците от града”.
43 фирми, частни лица, организации и дружества подпомогнаха провеждането на двата празнични дни. В организацията на събитието активно се включиха шест пенсионерски клуба. Те представиха отворени работилници за плетива, различни игри от старо време, кулинарни изкушения, сготвени на място. В организацията на игрите на баба и дядо помогнаха младежите от ЦПЛР – ОДК и от младежки парламент. Впечатляващо огнено шоу на артистична формация за огнено изкуство „Феникс” бе представено в първата вечер на Фестивала. Непосредствено след това, под звуците на духова музика в изпълнение на гложенските музиканти, около огъня за извиха кръшни хора, водени от кмета на община Козлодуй, Маринела Николова.
Тя посрещна сръбски гости от Община Мерошина, които бяха придружени от представители на детски градини от две общини в Сърбия - Сврълиг и Медвежда. В детския фолклорен блок участваха деца от детската градина в с. Хърлец и гостуващите групи от двете детски градини в сръбските общини, детска градина в Елин Пелин и  певческа група „Пъстренец джуниър” от Общински младежки дом -  Монтана, с ръководител Асен Асенов.
Като част от паралелната програма на събитието, в следобедните часове на 16-ти септември, в детска градина „Мир”,  се проведе работна среща между директорите на четири детски градини, гости от детски заведения от Елин Пелин, Сврълиг и Медвежда, и домакина Мая Йонова – директор на козлодуйската забавачница. В срещата взе участие и Драган Чукалович от община Власотинце, Република Сърбия, който е консултант по проекти за трансгранично сътрудничество. Те обсъдиха възможности за съвместно партньорство, обмяна на опит и участие в общи съвместни проекти в областта на предучилищното образование.
„Надявам се догодина да има още по-голям интерес от занаятчии и фолклорни състави. Радвам се, че гражданите, които дойдоха, са удовлетворени. Щастлива съм, че успяхме да насочим вниманието към българското, към творчеството, към красотата на българските черги, покривки, носии, с които украсихме Ботев парк. Успяхме да създадем неповторима атмосфера и да превърнем Фестивалът на занаятите в празник”, обобщи кметът на община Козлодуй. 
18.09.2017, 15:48 часа
1761 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha