България ще бори демографската криза, като привлича българи от бившите съветски републики

България ще бори демографската криза, като привлича българи от бившите съветски републики България ще се бори с демографската криза, като се стреми да привлече хора от българските малцинства от бившите съветски републики на българска територия. Това стана ясно от думите на вицепремиера Валери Симеонов, отговорен за демографската политика. Той коментира темата след кръгла маса с работодателските организации, на която са обсъдени практическите начини за преодоляване на демографската криза. На въпрос дали мерките, които предвижда правителството, са насочени към това българи от Западна Европа да се върнат в родината, Симеонов отвърна, че готвените от третото правителство на Бойко Борисов законодателни промени отваряли възможност да се върнат българи от всички пазари и всички чужди държави. Той моментално добави, че освен в Украйна и Молдова, имало българска общност и в Казахстан.
Всъщност привличането на хора от български малцинства е само едно от трите направления, по които работи третото правителство на Бойко Борисов за да се пребори с демографската криза в България. Другите две са връщане на българи-специалисти, които са емигрирали, както и повишаване на раждаемостта.Според Симеонов в България има изключително голямо търсене на специалисти в IT индустрията например – не достигали 3-4000 специалисти. След това вицепремиерът добави, че всъщност във всеки бранш в България търсят висококвалифицирани кадри. Симеонов уточни и, че като оценка на въздействието за реализирация на тези мерки те "няма да струват много пари". Лидерът на НФСБ не можа да каже и колко българи биха се върнали да работят и живеят в България, изкушени от новата ни политика. "Сигурен съм, че ще има сериозен наплив", оптимистично каза Симеонов, давайки пример с посещение в Украйна, откъдето само през тази година имало над 300 български младежи, които щели да учат в България. Той добави и Македония в списъка.
По думите на Симеонов за този летен сезон сме привлекли между 3000 и 4000 чужденци от трети страни, основно хора с български корен от Украйна, Молдова и Македония в туризма - заради нормативните промени за улеснено привличане на чужденци за сезонна работа. Освен това щяло да бъде облекчено издаването на синята карта за висококвалифицирани специалисти, като управляващите подготвяли законопроект. Съгласно него няма да е необходимо да се подновява синята карта всяка година, а срокът на синята карта става 4 години. Синя карта ще могат да получат всички специалисти, а не само избран кръг от експерти в определени области. Ще има намаления и на таксите за издаване на синя карта, ще бъде въведена и ускорена процедура за издаване на синя карта за тези чужди граждани, които през последните 5 години са пребивавали под някаква форма на трудово правоотношение в България. Ще бъде премахнат и т.нар. пазарен тест, който досега работодателите трябваше да направят за експерт със синя карта.При напълно изправни документи, целта ни е срокът за получаване на българско гражданство да е 6 месеца т.е. да има "ускорена писта", заяви още Симеонов. Той посочи, че 53 000 македонци не могат да получат българско гражданство заради бюрократични проблеми./actualno.com
19.09.2017, 16:38 часа
1194 2
Коментари

Баце

19.09.2017, 21:27 часа
След акцията му в Слънчака, или е слънчасал или е взел нещо много некачествено. Да се обърне към специалист, а ако не е нито едното нито другото направо да се запише за психоаналитик. P.S. да вземе и Волен със себе си.

Д.Савчев

19.09.2017, 17:17 часа
Този е голям тъпунгер! Що не привлечеш и български турци бе,клефук?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha